Правната комисия в парламента се събра извънредно, за да продължи

...
Правната комисия в парламента се събра извънредно, за да продължи
Коментари Харесай

Правната комисия се зае със съдебната реформа. Нищо, че тя е обречена

Правната комисия в Народното събрание се събра изключително, с цел да продължи работата по правосъдната промяна, макар че време за това надали ще има.

Депутатите взеха решение да обединят предложенията за промени в Закона за правосъдната власт и четирите плана за Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се планува основаването на механизъм за следствие на основния прокурор. Действията им обаче евентуално биха имали по-голям смисъл, в случай че работата на 48-ото Народно заседание не приключваше тези дни.

Времето на настоящия парламент изтича, като се чака президентският декрет за неговото разформироване и за насрочване на парламентарни избори на 2 април. Междувременно част от партиите от седмици вършат всичко допустимо да бавят процедурите по напредването на законовите ремонти за правосъдна промяна - колкото могат.

Въвеждането на механизъм за следствие на основния прокурор посредством промени в закона е от основно значение за уговорките на България по Плана за възобновяване и устойчиност. За да има късмет тази част от правосъдната промяна да бъде прокарана, съвещанието на правната комисия трябваше да се състои още през вчерашния ден и по този начин според периодите законопроектът можеше да бъде гласуван в зала този петък.

Подобни дейности обаче не бяха подхванати от ръководителя на комисията Радомир Чолаков от ГЕРБ, който на два пъти забави полемиките по въпроса. На съвещанието във вторник той даже остро разкритикува служебния министър на правораздаването Крум Зарков, който прикани депутатите да съберат още през вчерашния ден и да обсъдят измененията, с цел да може те да минат през пленарната зала в петък.

Чолаков видя в апелите на министъра " манипулативни изказвания " и " опит за обезчестяване на Народното събрание ".

" Не разбирам за какво той чака Народното събрание да бъде негов гумен щемпел в служебното държавно управление ", съобщи той по адрес на Зарков.

Председателят на правната комисия от ГЕРБ изясни, че двата общи законопроекта, направени след обединяване на всички оферти, ще бъдат обявени в пленарната зала и оттогава стартира да тече срокът за спомагателни оферти сред първо и второ четене. След като срокът сред първо и второ четене изтече, ще бъде направен нов отчет в комисията и тогава вероятно ще бъде планувано ново съвещание.

Дългата процедура демонстрира, че правосъдната промяна е на процедура обречена в случай че президентът Румен Радев не реши да забави разпускането на Народното събрание и да му даде повече време за работа. Той обаче към този момент съобщи, че няма такива планове.

Промените в Наказателно-процесуален кодекс и Закона за правосъдната власт бяха импортирани в Народното събрание още предходната година. Тоест - в случай че имаше политическа воля, евентуално тематиката можеше да бъде придвижена, напомни по време на съвещанието на правната комисия Надежда Йорданова от Демократична България, някогашен министър на правораздаването в кабинета " Петков ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР