Правната комисия в парламента обсъжда възможността за промени в реда

...
Правната комисия в парламента обсъжда възможността за промени в реда
Коментари Харесай

​Правната комисия в НС обсъжда съкратеното съдебно следствие

Правната комисия в Народното събрание разисква опцията за промени в реда на съкратеното правосъдно разследване. Преди съвещанието родственици на жертви на тежки закононарушения стачкуваха пред Народното събрание с искане за преустановяване на практиката присъдите им да бъдат намалявани.

Вижте повече от Надежда Василева

Близки на починали при тежки закононарушения през днешния ден внесоха в Народното събрание подписка с над 15 000 подписа в поддръжка на техните претенции за отпадане на съкратеното правосъдно разследване. Сега, в случай че причинителят на закононарушението признае виновността си пред съда, има право на скъсен правосъден развой и понижаване на присъдата с една трета.

Внасянето на тази подписка се случи часове преди правната комисия да прегледа предложенията, импортирани от депутати от разнообразни парламентарни групи по тематиката.

Още за настояванията на протестиращите - вижте в репортажа на Виктория Бояджиева:
 Близки на грубо убити излязоха на митинг пред Народното събрание Близки на грубо убити излязоха на митинг пред Народното събрание
Ще остане ли опцията за понижаване на присъдите на убийци и изнасилвачи след даването на признания? Това ще разискват депутатите от правната к...

Днес следобяд правната комисия би трябвало да прегледа всички импортирани оферти. Предстои да бъдат изслушани експертни отзиви, мнението на основния прокурор, както и на Върховния касационен съд, също по този начин и позицията на близки на жертви на тежки закононарушения.

За предложенията на ГЕРБ по тематиката - ето какво сподели Анна Александрова, ръководител на правната комисия в Народно събрание:

Анна Александрова, ръководител на Комисията по правни въпроси в Народно събрание: Нашето предложение е да не отпада съкратеното правосъдно разследване, да има опция съдът да преценя предвид на това, че считаме, че той е стопанин в наказателното правосъдно произвеждане, той да реши за най-тежките закононарушения да бъде дадена опция за най-тежките санкции. Това е нашето предложение предвид на това, че въвеждайки анулация на съкратеното правосъдно разследване общият ред ще продължи доста дълго. Това значи... това е извънредно мъчителна тематика за потърпевшите хора, доста дълъг развой, в случай че липсват очевидци експертизи и т. н.

Следобед на съвещанието на правната комисия ще стане ясно кои оферти ще бъдат признати.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР