Правната комисия в парламента единодушно въведе санкции за търговските вериги,

...
Правната комисия в парламента единодушно въведе санкции за търговските вериги,
Коментари Харесай

Глоба до 50 000 лева за търговските вериги, отказали да продават български храни

Правната комисия в Народното събрание единомислещо вкара наказания за комерсиалните вериги, които по време на изключителното състояние не извършват актовете на Министерския съвет за отбрана на българското произвеждане. Предвижда се имуществена глоба в размер от 5 до 25 хиляди лв. при първо и от 30 до 50 хиляди лв. при наново нарушаване.

По-рано през днешния ден държавното управление одобри разпореждане, с което се вкарва обвързване на комерсиалните обекти, представляващи вериги от магазини, да оферират българска продукция на локални (регионални) производители в обектите си.

С промени в Закона за Търговския указател по предложение на Красимир Ципов от ГЕРБ депутатите в правната комисия изключително поддържаха единомислещо промени в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние.

С признатите текстове се дава право на Министерския съвет да вкарва краткотрайни ограничения за отбрана на производството на храни, създадени на територията на страната, търговията и стартирането им на пазара във вериги от магазини.

Според определението верига от магазини са "магазини за самообслужване за продажба на дребно на храни и нехранителни артикули, където търговията се прави от името и за сметка на едно лице в постройка, която дружно със оборудванията съставлява сложен обект, като магазините би трябвало да разполагат с обекти най-малко в три административни области на територията на страната ".

За извършители на тези актове се вкарва имуществена глоба в размер от 15 000 до 25 000 лева, а при наново нарушаване - от 30 000 лева до 50 000 лева Уточнено е, че наново нарушаване е нарушаване, осъществено в тримесечен период от влизането в действие на наказателното разпореждане, с което нарушителят е осъден за нарушаване от същия тип. Контролът е на Българската организация по сигурност на храните.

По време на изключителното състояние с актове на Министерския съвет може да се вкара краткотрайна възбрана за импорт на избрани храни от страни, които не са членове на Европейския съюз, при съблюдаване на интернационалните контракти, по които България е страна. Предложението е направено от Вътрешна македонска революционна организация. А Ципов уточни, че следва земеделското министерство да предприеме съответните дейности, с цел да залегне този механизъм и Закона за храните.

Текстовете бяха подкрепени единомислещо от всички депутати и ще бъдат гласувани на второ четене от Народното събрание на следващия ден.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР