Правната комисия в Народното събрание отхвърли президентското вето върху законопроекта

...
Правната комисия в Народното събрание отхвърли президентското вето върху законопроекта
Коментари Харесай

Правната комисия в НС отхвърли президентското вето върху законопроекта за банковата несъстоятелност

Правната комисия в Народното събрание отхвърли президентското несъгласие върху законопроекта за банковата неплатежоспособност с вносители депутатите от Движение за права и свободи Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид. Държавният глава върна закона поради параграфи в преходните и заключителни разпореждания, свързани s обезсилване със задна дата на цесиите и прихващанията, осъществени от квесторите на КТБ, в интервала, в който банката беше оповестена в неплатежоспособност.

Хамид Хамид поддържа законопроекта:

" Вярно е, че ретроактивното деяние се ползва по изключение, само че аз считам, че при подобен тежък публичен проблем, който следва да бъде организиран, изключението е налице и поради огромния публичен и държавен интерес, както и този на хилядите инвеститори на банката ".

Президентското несъгласие беше подкрепено единствено от Българска социалистическа партия. Тодор Байчев разяснява, че препоръчаният законопроект е противоконституционен:

" Нарушава правилото на правната сигурност и естествената логичност. Ще сътвори един юридически безпорядък, вместо сигурност, синхронизация и предвидимост в нашето законодателство ".

От Движение за права и свободи оповестиха, че са поискали информация от финансовия министър за покупко-продажбите, които биха попаднали под предлаганите промени в Закона за КТБ.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР