Правната дирекция в Народното събрание е отказала да се произнесе

...
Правната дирекция в Народното събрание е отказала да се произнесе
Коментари Харесай

Комисия Антикорупция ще проверява Пеевски за конфликт на интереси за медийния закон

Правната дирекция в Народното събрание е отказала да се произнесе по питането на депутата Делян Пеевски дали е в спор на ползи като издател на медии. Причината е, че не е нейна работа, заяви " Клуб Z ".

Депутатът от Движение за права и свободи е измежду вносителите на промени в медийния закон. Според парламентарния устав въпросите за съществуване на спор на ползи би трябвало да бъдат тествани от отрасловата държавна комисия, която от началото на годината се сля в новия мегаорган - Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ), добила гласност като комисия " Антикорупция ".

От комисията са декларирали пред „ Клуб Z “, че настояването за пояснение към момента не е пристигнало при тях. Когато това се случи, КПКОНПИ има двумесечен период за изговаряне. Ако въпросът е комплициран, проверкатаможе да бъде удължена с още един месец.

В началото на февруари Пеевски и сътрудниците му Велислава Кръстева, Хамид Хамид и Йордан Цонев внесоха промени в Закона за наложителното складиране на печатни и други творби. Проектът планува всички медии - освен печатните, както е в този момент по закон, а и радиостанциите, малките екрани, уеб страниците, да подават пред Министерството на културата информация за това кои са притежателите им. Те би трябвало да заявяват и всички доходи отвън рекламата и банковите заеми, в това число финансиране от неправителствени организации, дарения и така нататък Текстът планува още " осветляване " на бизнеса с разпространяването на печатни материали и сезиране на Комисията за защита на конкуренцията, в случай че се откри, че един " състезател " държи най-малко една трета от пазара на разпространяването. Кой и най-много по какъв начин ще открива това - в закона не написа. Знае се единствено кой ще уведомява Комисия за защита на конкуренцията - Министерството на културата.

Пеевски отхвърля да е монополист на пазара на разпространяване на вестници и списания. По мотив на това, че банковите заеми са изпуснати в плана, поради горчивия опит с КТБ, която финансираше избрани медии, от Движение за права и свободи споделиха, че са отворени за оферти и запълване на пропуски сред първо и второ четене, в случай че планът бъде признат.

„ Да България “ сезира отрасловата парламентарна комисия с запитване дали Пеевски не е в спор на ползи като издател на медии и вносител на този законопроект. Тя обаче отхвърли да разгледала проблема всъщност, а ръководителят й Борис Ячев съобщи, че ще изчака мнението на правната дирекцияи евентуално ще изиска такова и от комисия " Антикорупция ".

Предложените промени в медийния закон към момента не са влезнали в дневния ред на парламентарните комисии. Проектът е разпределен на комисията по медии и просвета, управлявана от Вежди Рашидов (ГЕРБ). Очакванията бяха, че ще планът ще се гледа още предходната седмица, само че това не се случи до момента. Причина за забавянето е, че са поискани мнения от други институции, измежду които Съветът за електронни медии, Министерството на културата, Комисията за защита на конкуренцията.

Междувременно Министерският съвет разпореди на трима министри – на финансите, на стопанската система и на културата да пишат законови промени по отношение на собствеността и финансирането на медиите в страната и тяхното разпространяване.

Според източници на „ Клуб Z “ текстовете са в развой на подготовка и значително преповтарят като план препоръчаните от депутатите от Движение за права и свободи. Очаква се в декларирането на " източници на финансиране " да бъдат включени и заемите от финансови институции - нещо, което от Движение за права и свободи не плануват, само че са склонни да одобряват, както обявиха сами при представянето на концепциите си.

Работната група в Министерският съвет би трябвало да предложи също метод за сезиране на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от държавен орган, както и да регламентира обвързване на Комисия за защита на конкуренцията за от време на време правене на секторни разбори на медийния пазар в страната, обхващащи всички медии.

С решението на Министерския съвет е подложен и период планът да бъде квалифициран до един месец.

В 14 дневен период пък работната група би трябвало да приготви и " " обосновано и стимулирано " решение, с което да сезира Комисия за защита на конкуренцията за осъществяване на секторен разбор на медийния пазар в страната. Анелизът би трябвало да изследва " характерности и конструкция на пазара, участниците, степента на пазарна централизация, динамичността в бранша, нормативната уредба, саморегулациите и да бъдат направени заключения за положението на конкурентната среда ".

До момента ГЕРБи „ Обединени патриоти “ обществено не са оповестили дали поддържат законопроекта на Движение за права и свободи. Единствено от Българска социалистическа партия обявиха, че ще гласоподават " срещу ". Мотивът им е, че колкото и да са хубави предложенията на Пеевски, не желаят да са те тези, които ще " перат " имиджа му.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР