Правителството започва подготовка по строежа на 7-ми и 8-ми блок

...
Правителството започва подготовка по строежа на 7-ми и 8-ми блок
Коментари Харесай

Правителството дава зелена светлина за строежа на двата нови блока на АЕЦ Козлодуй

Правителството стартира подготовка по градежа на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ “Козлодуй ”. Това разгласи министър председателят Николай Денков преди днешното съвещание на кабинета.

С решение на Министерския съвет през днешния ден ще започва строителството на 7-и блок. Ще бъдат отпуснати още 500 млн. лева за капитализиране на предприятието, което ще дава отговор за реализацията на плана. То би трябвало да стартира договаряния със строителните компании. Срокът, който се планува е 2033 година, разгласи министър председателят Николай Денков.

С това решение стартира и градежът на осми блок на централата. Идеята е той да върви паралелно с този на 7-и блок и да бъде приключен до 2-3 година след него.

Двата блока ще имат обща мощ от 2300 мегавата. За съпоставяне - затворените втори и четвърти блок на АЕЦ “Козлодуй ” са с обща мощ 1760 мегавата.

Миналата седмица 5 български компании подписаха меморандуми за сътрудничество с " Уестингхаус " при построяването на бъдещата нова нуклеарна мощ в АЕЦ " Козлодуй " по технологията AP-1000. Те ще са и сътрудници на американската компания при реализацията на други планове в Северна България, стана ясно при сключването на меморандумите.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР