Правителството внася в парламента бюджет с дефицит от 6,4%. В

...
Правителството внася в парламента бюджет с дефицит от 6,4%. В
Коментари Харесай

Правителството внася в парламента бюджет с дефицит от 6,4%


Правителството внася в Народното събрание бюджет с недостиг от 6,4%. В този час министър председателят Гълъб Донев и министърът на финансите Росица Велкова представят параметрите на държавния бюджет за 2023 година Той е изготвен от служебното правителство и ще бъде импортиран за гласоподаване в Народното събрание. Донев към този момент се ангажира, че
макрорамката ще влезе в Народното събрание до края на април.
„ В последните дни всички приказват за бюджет. Финансовият проект за оставащите месеци от 2023 година без подозрение е най-сериозната задача, която следва пред всички нас. Докато всички приказват за бюджет, в Министерство на финансите се работи интензивно за правенето му. В последните месеци представяхме причините на служебното държавно управление да предложи на 49-ото Народно заседание план на закон за държавния бюджет за 2023 година със съответните приходни и разходни ограничения за реализиране за бюджетно салдо с недостиг от 3% от БВТ на страната, който да дава отговор на критериите за Пакта на непоклатимост и напредък “, уточни Донев.
„ Тази седмица двете най-големи политически обединения
ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ разискаха бюджета и  от декларираното стана ясно, че не подркепят измененията в данъчното законодателство. Подобно мнение показаха и други политически партии. При ясно декларираната липса на поддръжка, внасянето на бюджет с недостиг 3% би било с предупреден край “, добави той и уточни
„ Затова след извършени диалози и разбор
служебното държавно управление реши – в Народно събрание да бъде импортиран закон за държавния бюджет за 2023 година, създаден на база настоящо законодателство. Предложеният законопроект за бюджет за 2023 е с недостиг от 6.4% от БВТ, който в номинално изражение съставлява съвсем 12 милиарда лв. “, уточни още служебният министър председател.

В момента в държавата действа Бюджет 2022, който в края на предходната година бе продължен от 48-ото Народно заседание.
Сега огромната задача пред новите депутати
ще бъде да одобряват импортирания от служебното държавно управление бюджет, с цел да се не се стигне до финансов колапс на страната.

За в този момент е ясно, че служебния кабинет предлага от 1 юли всички пенсии да бъдат нараснали с 12%. Това планува плана на Закон за бюджета на Държавното публично обезпечаване за 2022 г.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР