Правителството в Словения ще изкупи цялата зърнена реколта, а наред

...
Правителството в Словения ще изкупи цялата зърнена реколта, а наред
Коментари Харесай

Правителството в Словения обяви, че изкупува цялата зърнена реколта

Правителството в Словения ще изкупи цялата зърнена годишна продукция, а наред с това ще обезпечи и 22 млн. евро поддръжка за другите подсектори на земеделието в страната. Това стана ясно от изявление на премиера Роберт Голоб.

Изкупуването на зърното там ще се случи през Държавния запас. Така държавното управление ще обезпечи на фермерите " явен покупател и постоянни цени ", аргументира се Голоб.

" Искаме да помогнем на фермерите като облекчим разноските им, в това време желаеме да запазим всичкото зърно в Словения ", сподели министър председателят.

Голоб изясни, че проектът на Словения е да влезе в есента с по-големи стокови запаси от нормално, “защото не сме изправени пред изцяло естествена зима и е вярно да се подготвим за това”.

Той уточни, че водещи търговци на международните пазари към този момент спекулативно купуват главно пшеница и че други страни, в това число и Швейцария, подхващат дейности.

“Предпочитаме да купим цялата пшеница непосредствено от фермерите, в сравнение с по-късно да я купуваме от прекупвачи през есента, и да платим много повече”, сподели още Голоб. Директните договаряния със зърнопроизводителите ще стартират в околните седмици.

Министерството на земеделието на Словения към този момент е изготвило взаимно със Стопанската камара лист от 15 продукта , чиито цени ще се наблюдават постоянно.

" Това не е регулация, тъй като цените няма да се дефинират от държавното управление, а от търговците на дребно, до момента в който държавното управление ще подсигурява, че цените са сравними и обществено известни ", сподели Голоб.

" За страдание обстановката в света, изключително в Украйна, става по-лоша на дневна база, което оказва влияние освен върху цените и само че върху достъпа до храни и първични материали ", уточни Глобо.

Правителството обезпечава 22 млн. евро за фермерите за поддръжка на редица действия - за мляко и млечни артикули, за торове и репродуктивни материали и други

“Ние желаеме да помогнем на фермерите като облекчим разноските им в това време желаеме да запазим всичкото зърно в Словения”, сподели министър председателят.

Правителството на Кирил Петков също имаше проекти да изкупи 1.1 млн. тона зърно за над 1.1 милиарда лева В последна сметка агроведомството не съумя да усили капитала на държавната компания “Врана” ЕАД, която трябваше да изкупува суровината от името на страната и интервенцията се провали. По-късно от Министерство на земеделието показаха, че нуждата от изкупуване на зърно към този момент не е настояща.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР