Правителството в оставка предложи актуализация бюджета, която има за цел

...
Правителството в оставка предложи актуализация бюджета, която има за цел
Коментари Харесай

Правителството в оставка иска актуализация на бюджета

Правителството в оставка предложи актуализация бюджета, която има за цел да обнови листата с общински планове за държавно финансиране. Кабинетът " Денков " утвърди план на закон за изменение на Закона за държавния бюджет за 2024 година Предстои той да бъде импортиран в Народното събрание за финално решение.

В условия на предизборна акция и липса на ясно изразено болшинство не се знае какво могат да внесат и одобряват депутатите. Според Закона за обществените финанси само Министерският съвет може да вкарва за разглеждане промени в бюджета, само че един път влезнали, депутатите могат да го разкрояват по свое предпочитание. Единственото ограничаване е да се резервира салдото непроменено – т.е. колкото разноски заложат, толкоз и доходи.

Според измененията в Конституцията, признати от досегашните съдружни сътрудници от Политическа партия, Демократична България, ГЕРБ и Движение за права и свободи, Народното събрание продължава да работи даже при служебно държавно управление. Т.е. в идващите два месеца могат да се одобряват закони, без да е ясно кой носи отговорност за резултатите от тях.

Към тазгодишния бюджет за първи път бе ясно написано какъв брой пари и за какви общински финансови вложения ще се дадат. Местните управляващи сами предлагаха плановете си, само че няколко общини от общо 265 не се оправиха със относително късия период, който финансовият министър Асен Василев им даде.

Поради това Василев реши, че ще им даде период до 31 март да си изготвят плановете и с смяна на Закона за държавния бюджет за 2024 година да ги вкарат за финансиране.

Публикуваните от кабинета данни обаче демонстрира големи промени в капиталовите стратегии на общините.

Не единствено няколкото общини, които не се оправиха предходната годна, а общо 167 локални администрации са подали спомагателни планове, като общият брой оферти за промени доближава 1062. От тях 54 са за подмяна на избраните планове, 42 броя са за отпадане, 293 броя са за смяна на параметрите на към този момент включени планове, а чисто новите са 673.

Така на процедура се предлага броят на плановете да се усили с 631 до общо 2258 броя.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР