Правителството утвърди проекти на протоколи към Северноатлантическия договор относно присъединяването

...
Правителството утвърди проекти на протоколи към Северноатлантическия договор относно присъединяването
Коментари Харесай

България ще подкрепи Финландия и Швеция за членството им в НАТО

Правителството утвърди планове на протоколи към Северноатлантическия контракт по отношение на присъединението на Финландия и Швеция към НАТО, осведомиха от Правителствената осведомителна работа (ПИС). Това е част процедурата за присъединение на двете страни към пакта.

Министерският съвет одобри Решение за утвърждение на планове на протоколи към Северноатлантическия контракт по отношение на присъединението на Република Финландия и Кралство Швеция към НАТО и упълномощи на краткотрайно ръководещия Постоянната делегация на Република България към НАТО за подписването им от името на Република България.

Припомняме, че Финландия и Швеция подадоха кандидатурите си за присъединение към НАТО на 18 май 2022 година Членството на двете страни ще има позитивен резултат върху сигурността в евроатлантическото пространство, а разширението на НАТО няма да е ориентирано против трети страни, декларират от ПИС.

От там прецизират, че Република България е пореден покровител на политиката на НАТО на отворени порти. Присъединяването на двете страни е в националния интерес на нашата страна и би било значима крачка напред към установяването на трайна сигурност и разцвет в Европа, обявиха от държавното управление.

Засега единствено Турция се опълчва публично на кандидатурата на двете страни за участие в Алианса, като ги упреква, че дават заслон и финансират кюрдски организация, които Анкара и други страни считат за терористични. Представители на Финландия и Швеция посетиха турската столица, само че от диалозите не се стигна до съответни резултати.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР