Правителството утвърди Националната програма за превенция и защита от домашното

...
Правителството утвърди Националната програма за превенция и защита от домашното
Коментари Харесай

Правителството утвърди Истанбулската конвенция

Правителството утвърди Националната стратегия за предварителна защита и отбрана от домашното принуждение за 2017-2018 година Тя има за цел построяването на институционални механизми за съгласуване и мониторинг на дейностите по предварителна защита и отбрана от домашното принуждение, повишение чувствителността на обществото за този проблем, както и на потенциала на експертите и институциите, виновни за използването на ограниченията по предварителна защита и отбрана. 

Предвидените в програмата ограничения са групирани съгласно заложените цели – предварителна защита, образование и подготовка, отбрана, възобновяване и реинтеграция на потърпевшите от домашно принуждение, работа с причинителите, институционални, организационни и законодателни ограничения.

Изпълнението на програмата допуска приемането на координационен механизъм за взаимоотношение от виновните институции и техните сътрудници при случаи на домашно принуждение, правене и разпространение на положителни практики и начинания и улеснение на достъпа до информация за потърпевшите, повишение на уменията и квалификацията на обществените служащи, чиновниците на Министерство на вътрешните работи и магистратите за работа по случаи на домашно принуждение, обезпечаване на поддръжка на потърпевшите посредством даване на обществени услуги.

Сред ограниченията, които се извършват по програмата, са денонощното консултиране и ориентиране на жертви на домашно принуждение, финансиране на планове за даване на обществени услуги за потърпевши в дребните и отдалечените обитаеми места, поддържане и ръководство на спешни центрове и други

Средствата за заложените в Програмата действия се обезпечават от бюджетите на съответните министерства и на планов принцип. 

Правителството предлага на Народното събрание да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието на дами и домашното принуждение, което е и една от ограниченията в утвърждения народен проект.
България подписа Конвенцията през април 2016 година Това е първият инструмент в Европа, с който се основава цялостна правна рамка за отбрана съответно на дамите и девойките от всички форми на принуждение и за попречване, гонене и унищожаване на насилието над тях, в това число домашното принуждение.

Т. нар. Истанбулска спогодба обгръща необятен набор от ограничения – от събиране на информация и повишение на осведомеността на обществото по този проблем, през даване на отбрана и на услуги за подкрепяне на жертвите, до всеобхватно криминализиране на другите форми на принуждение против дами. С присъединението си към нея България се задължава да вземе ограничения за попречване и справяне със всички форми на принуждение, подбудено от неравенството сред половете, за отбрана на потърпевшите и за дейно правосъдно гонене на причинителите, както и за събиране на информация и повишение на осведомеността на обществото по казуса с домашното принуждение.

Ратификацията на Конвенцията ще наложи промени освен във връзка с законодателството в региона на отбраната на жертвите от домашно принуждение, само че и на обособени сформира на закононарушения, свързани с принуждение, учредено на пола, в Наказателния кодекс. В тази връзка все още се приготвят нормативни промени в гражданскоправната и в наказателноправната област. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР