Правителството удължи срока за работа по две национални научни програми,

...
Правителството удължи срока за работа по две национални научни програми,
Коментари Харесай

Удължава се срокът на две национални научни програми

Правителството удължи периода за работа по две национални научни стратегии, чието осъществяване е затруднено от пандемията от COVID-19 и от забавени публични поръчки.

До 31 юли 2023 година може да продължат дейностите по стратегия „ Здравословни храни за мощна биоикономика и качество на живот “, а до 31 декември 2023 година – по стратегия „ Иновативни нискотоксични биологично дейни средства за прецизна медицина “ (БиоАктивМед) “.

Програмата „ Здравословни храни за мощна биоикономика и качество на живот “ се извършва въз основа на подписани съглашения сред Министерството на образованието и науката (МОН) и водещия сътрудник – Аграрен университет – Пловдив. Удължаването с половин година е належащо за осъществяване на полеви опити, забавени поради закъсняващи доставки на характерни консумативи и реагенти.

В рамките на стратегия „ Иновативни нискотоксични биологично дейни средства за прецизна медицина (БиоАктивМед) “ седем института на Българска академия на науките и пет висши учебни заведения организират проучвания, ориентирани към създаване на биологично дейни средства с екстракти от естествени артикули с растителен или скотски генезис от България. Фокусът е към проучване на лечебния им капацитет за профилактика и лекуване на някои обществено значими невродегенеративни, онкологични и инфекциозни болести.

Заради настъпилите форсмажорни условия и наложените противоепидемични ограничения огромна част от дейностите по програмата не са изпълнени, има и огромно закъснение в процедурите по публични поръчки за химикали, реактиви, лабораторни консумативи и други нужни за проучванията материали. Удължаването на периода с една година ще разреши цялостно и качествено дотъкмяване на започнатата работа.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР