Правителството трябва да се концентрира върху подкрепата за най-уязвимите хора,

...
Правителството трябва да се концентрира върху подкрепата за най-уязвимите хора,
Коментари Харесай

Теодор Славев: Войната в Украйна реактивизира у нас общественото разделение „Изток-Запад“

Правителството би трябвало да се концентрира върху поддръжката за най-уязвимите хора, тъй като те ще пострадат най-сериозно от рецесията, изясни политологът
Реактивизира се един доста остарял „ кливидж “ – по този начин го назоваваме ние, политолозите, или това е публично разделяне, което има политически, партийни импликации и въздействия, и то е Изток-Запад. Това сподели Теодор Славев в предаването „ Софийска естрада “ по Радио „ Фокус “.

По думите му няма по какъв начин рецесия от подобен огромен мащаб като военна инвазия да не се отрази отрицателно на политическата конюнктура у нас.

„ Върна се в нашето общество определянето на хората политически през този геополитически вектор, не през идеологическия, което по принцип е проблематично, тъй като Изток-Запад не е значително на ляво-дясно. Както и на Изток има ляво и дясно, по този начин и на Запад има ляво и дясно и с техните вариации, изключително в случай че са национални, районни. Но това се вижда. Ако видите в обществената мрежа какви разногласия и диспути текат – тук разтварям скобата, че част от тях са извънредно целенасочени, те са пропагандни в негативния смисъл на думата. Другото отражение, което има войната директно върху политическия живот в България, това е основаването на тествания пред ръководещата коалиция от друго естество, тъй като тя е основана от разнородни, даже противоречащи си детайли. На трето място, тя ненапълно разми позицията на държавното управление, тъй като въпреки всичко то би трябвало да има обща позиция, и докара до първата оставка и лична промяна в състава на кабинета. Говоря за някогашния към този момент министър на защитата Стефан Янев, който е със поръчки за нов партийно-политически план, зад който явно мълчешком стои президентът Радев. Едни забавни проблеми се развиват. Ако Румен Радев застана зад „ А тима на България “, сега явно той поглежда към проект „ Б “ за България. За страдание, това, което се разяснява като нови проекти– те са още веднъж изпразнени от идеологическа компактност. Тук сътрудниците политолози доста се забавляват на това изявление – с десни ограничения леви цели. А тук какво ще имаме – с националистически девиз и геополитически резултати. Това също ни наподобява малко нереално. Но това са процесите, които вървят, усложняват политическата картина. Между другото, не е единствено в България това. Във Франция предстоят президентски избори. Кризата в Украйна ще повлияе на акцията. Там тя е в посока по-скоро благосклонно за Макрон. Има парламентарни избори в Унгария – също ще повлияе. Избори има и в Съединени американски щати, не президентските, там са за локалните управляващи и за Конгреса. Но явно въздейства, и то с едни центробежни сили към още по-сложна обстановка за взимане на решения. Войната усложнява картината във всички пластове и в политическа конфигурация “, изясни Теодор Славев.

Политологът разяснява и поисканата оставка на министъра на защитата по време на разгара на боен спор: „ В случая тук се касаеше за нещо напълно друго и то беше, че министърът на защитата, в качеството си на министър на защитата, а не на политически водач, той заемаше позиции, които се различаваха с решенията на Министерски съвет, които той е взел по един или различен метод. Имам поради обстоятелството, че за част от решенията, които касаеха и налагане на глобите, т.е. присъединяване на България в общосъюзното налагане на наказания, за предоставяне на оръжие, муниции, филантропична, военно-логистична поддръжка имаше друго гласоподаване. Представителите на Българска социалистическа партия са дали своят вот „ въздържали се “ по тези въпроси. Но това е политическа и партийна позиция. Оттам насетне решението на Министерски съвет, един път гласувано, то става такова на държавното управление – това е към този момент държавна политика. И оттова насетне тя се съблюдава и от министрите, и от всички други институции. В този смисъл в действителност е неприемливо, изключително в такива комплицирани времена, да има такова значително разноговорене от представители на кабинета и на Министерски съвет като подобен, което апропо беше тънко очебийно и от президента Румен Радев, който с половин уста поддържа Стефан Янев, с половин уста го подлага на критика, явно пробвайки се да се дистанцира от новосъздаващия се партиен или някакъв тип политически план. Но подобен е в ход, самият Стефан Янев в редица обществени представяния не отхвърли, в противен случай – сподели, че такова нещо се оформя “.

„ За мен е доста притеснително да се основават политически планове на база на геополитически ориентации, въпреки че имаме една такава партия в Народното събрание – това е „ Възраждане “. Тя намерено, намерено пази Русия, в случай че видите и представителите й в обществените мрежи, което е неприемливо. Няма по какъв начин да си родолюбец, защитавайки интереса на непозната страна. България е член на съюзи. Слава богу, апропо, не се подлага под подозрение от нито една от ръководещите партии участието ни и в Европейския съюз, и в НАТО, само че според от динамичността на развиването на събитията в Руско-украинската война, допустимо е и такива гласове да се надигнат. Макар че като гледаме социологическите проучвания, твърдо в България е проевропейско българското общество “, сподели още той.

Теодор Славев уточни, че суматохата към цените на горивата и тези на олиото не е български феномен.

„ Понеже се пробвам да проследявам и задгранична преса – в Съединени американски щати също опашки по бензиностанциите. Там напълно не е като в Европа, тъй като Съединени американски щати имат напълно друга конструкция на добивната система, изобщо на енергетиката. Те не са подвластни в такава степен, даже минимално от външни доставки. В Румъния – по същия метод. Неслучайно вицепремиерът Асен Василев сподели, че има информация, че такива проведени акции за основаване на суматоха и терзания в хората ще предстоят и за други артикули. Аз не желая да упреквам хората, тъй като доста противен спор в обществените мрежи се породи, едни надали не присмехулни мнения за това по какъв начин хората могат да се редят с часове за опашка за олио. Ами, напълно естествени реакции са, изключително за тези с най-ниски приходи, най-уязвимите. Тук не могат да бъдат упреквани хората. Това, което би трябвало държавното управление да направи, е да бъде доста обрано в изявленията си, да употребяват специалисти по връзка. Наистина зависи от нас като консуматори и участници в този пазар също да мислим рационално, само че и страховете са напълно естествено човешко качество. Още повече, че по-възрастните, а и освен – хората в зрелост, помнят в България няколко цикли, няколко интервала на доста дълбоки стопански разтърсвания, които доведоха и до хиперинфлация. За благополучие, такава в границите на нашите условия като Валутен ръб е невероятно, нито за системата на еврото, само че до липса на артикули и прочие “, изясни политологът.

По думите му държавното управление би трябвало да се концентрира върху поддръжката за най-уязвимите хора, тъй като те ще пострадат най-сериозно от рецесията.

„ Правителството е лимитирано в тази обстановка да интервенира, тъй като всички тези опасности и проблеми не са подбудени от дейности на държавното управление, на страната в тази ситуация, както бяхме привикнали 12 години обратно да гледаме. Те са привнесени проблеми. И с инфлацията. Инфлацията не е проблем от войната в Украйна. Тя се заостри, само че тя е наслагваща се от пандемията, от тази рецесия и за жалост се насложи. Това, върху което държавното управление би трябвало да се концентрира, е изключителна поддръжка за най-уязвимите хора, тъй като те ще пострадат най-жестоко и най-сериозно от тази рецесия. Няма какво да се опитваме да замаскираме нещата – ние към този момент живеем в нея. Вероятно е тя да се задълбочава. Тук икономисти може би са по-подходящи да кажат като прогноза, въпреки че виждате какъв брой е комплицирана обстановката. Украйна е експортьор на базови продоволствени артикули, в това число за Европа, в това число и за света. Разбира се, при една война това ще усложни веригите за доставки, ще ги направи невъзможни. Но несъмнено, ще минем и през това. Въпросът е на най-нуждаещите се да се помогне от страна на страната. Но и освен. Тук аз бих желал да предизвикам взаимност сред нас самите, тъй като времената са тежки, и е извънредно време в България да загърбим тоя индивидуализъм, който за жалост беше повдигнат в фетиш за последните години, ръководени от десни държавни управления, и изобщо целия политически естаблишмънт концентрира върху този политически индивидуализъм “, разяснява Теодор Славев.

Според него имаме извънредно ниска просвета на просветеност на прилагане на обществените мрежи: „ Те станаха рискови към този момент като източник на информация. Дезинформацията е безспорна. Но то е доста мъчно, разберете, че даже и за хора, които са грамотни, да се ориентират в тази обстановка по какъв начин да отсяват новините. Това е огромен проблем, който – тъй като обществените мрежи са световни, и той е световен. Но нашите условия, тъй като това са частни компании, би трябвало да са по-високи към самите притежатели на фирмите и мениджмънта им “.

Според Теодор Славев ръководещото болшинство стои устойчиво, само че има два допустимо разновидността то да бъде разтърсено – извън и от вътрешната страна.

„ Наистина още веднъж ще кажа, че доста е непредвидима обстановката, само че има два вероятни разновидността ръководещото болшинство да бъде разтърсено. Едното е от вътрешната страна и другото е извън. Като имам поради от вътрешната страна, имам поради съставляващите субекти на обединението. Към този миг нито един от четирите субекта не е заинтригуван от предварителни парламентарни избори – това го настоявам уверено. Възможно е обаче да се стигне до една точка на изкривяване, в която първият, който напусне обединението, ще има някакъв политически заем – би могло да го употребява за едни избори, напускайки обединението и взривявайки държавното управление, евентуално, т.е. има някаква степен на възможност в това. Но доста зависи по какъв начин ще се развият социално-икономическата обстановка и войната с Украйна. Другият вид, по който държавното управление може да бъде дестабилизирано, това е извън, т.е. разбирайте социално-икономическо напрежение. Макар че има прослойки, които несъмнено имат претенции – имам поради прослойки, като споделям, това са и бизнесът най-вече, даже не толкоз синдикати и служащи, – само че то не е всеобщо и тези прослойки влизат в разговор с държавното управление и намират решения. А другият външен инструмент, това е посредством доста мощна съпротива – имам поради внезапно електорално да порасне. Такова нещо няма. ГЕРБ сега са слаби, това се вижда и от поредицата избори, те са в политически крах, електорален, в тоя смисъл. Така че моята прогноза е, че по-скоро държавното управление стои устойчиво, с цялата спогодба, че в действителност са доста динамични времената, само че сега никой няма интерес от предварителни парламентарни избори “, разяснява още политологът.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР