Правителството трябва да има единна вътрешна и външна политика. Не

...
Правителството трябва да има единна вътрешна и външна политика. Не
Коментари Харесай

Надежда Нейнски: Проблемът идва основно от това, че няма ясно разписани отговорности и ангажименти в коалицията

Правителството би трябвало да има единна вътрешна и външна политика. Не става въпрос за съревнование, а за държавна политика, която би трябвало да бъде безапелационна и България би трябвало да има предсказуемост в тази комплицирана геополитическа обстановка. Това сподели някогашният министър на външните работи Надежда Нейнски  Надежда Нейнски Надежда Нейнски стартира политическата си кариера във възобновената в края на 1989 година в предаването „ Офанзива ” по NOVA News. 

„ Аз има опит с меморандуми, макар че съм ги подписвала като външен министър, а не като политически водач, само че съгласно мен огромният проблем на това ръководство е, че стартира без да има ясна конструкция на взаимоотношение сред двете обединения. На процедура няма коалиционно съглашение. Това, което трябваше да бъде направено е, че този контракт трябваше да бъде основан още в самото начало на евроатлантическото болшинство и на излъченото от него държавно управление, тъй като най-важното за това болшинство е то да бъде реформаторско. За да може да бъдат осъществени промените обаче – би трябвало да има ясно написани отговорности и ангажименти. Това е и в основата на казуса сега. Че след 9 месеца излиза един документ, който преди всичко е меморандум, а не съдружно съглашение. Тоест е позицията на едната коалиция ”, разяснява тя отхвърли на Мария Габриел да подпише меморандума, препоръчан от сътрудниците в ръководството.

По думите ѝ „ най-ужасното нещо е да има външна политика, и политика въобще, на два гласа ”.

„ Защото ние приказваме за евроатлантическо болшинство и за евроатлантически кабинет. Това държавно управление би трябвало да има единна вътрешна и външна политика. Ако приказваме за достъпа на  политическите сили и контакта с сътрудниците на открито – това става посредством политическите фамилии. Така е построена европейската политика. Тя почива на взаимоотношение в границите на политическите фамилии и изработването на политики в тях. Тоест гласът на обособените политически сили се чува и достъпът е през политическите фамилии ", изясни Нейнски.

Нейнски добави: " Колкото до държавната политика, тя може да бъде една единствена, в случай че желаеме да бъде сполучлива. И в този смисъл по политическата логичност, когато има съдружно съглашение сред две политически обединения, без значение от две партии или две обединения, обикновенно постът на външния министр се заема от сътрудник. И тогава по логичен път ще има замяна на тези позиции. А не в границите на някакви договорености, кой на кого, какво бил обещал. И считам, че това е извънредно зле и вътрешно, и външно политически ". 

Бившият външен министър коментира и предизвестието на почетния председател на Движение за права и свободи Ахмед Доган, че " едни предварителни избори 2 в 1 могат в допълнение да дестабилизират страната и да провокират углавен избор с непредвидени последствия ".

" Изборите в никакъв случай не могат да бъдат опасност. Тоест, изборите идват тогава, когато по различен метод не могат да бъдат решени дефицитът в доверието и вътрешните несъгласия. Тоест, ние би трябвало да гледаме на изборите като на една опция за решение на проблем, а не като за основаване на подобен. Това, което евентуално се засяга сега е по-скоро геополитическият подтекст, в който биха се направили едни избори. Защото геополитическата обстановка е изключителна. 2024 година е година на много избори за света.  Отдавна не е имало толкоз доста избори ", съобщи тя. 

Според нея, геополитическата конюнктура, която директно визира нас може да провокира някакъв углавен избор, в случай че политическите водачи не съумеят да покажат явен дневен ред. " Но дестабилизация и съмнение може да бъде предизвикано и в случай че начинът на ръководство повдига много въпроси и основава доста разочарования. Защото не е загадка за никого, че тези две обединения се събраха по насила, създавайки това геополитическо болшинство. Те имат доста разлики между тях. Но тук не става въпрос за съревнование. Тук става въпрос за държавна политика, която би трябвало да бъде безапелационна и България би трябвало да има предсказуемост в тази комплицирана геополитическа обстановка ", безапелационна е Нейнски. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР