Правителството ще предложи увеличение на минималната заплата (МРЗ) от 610

...
Правителството ще предложи увеличение на минималната заплата (МРЗ) от 610
Коментари Харесай

Кабинетът ще предложи увеличение на минималната заплата през 2021 г.

Правителството ще предложи нарастване на минималната заплата (МРЗ) от 610 лева на 650 лева, както е по проект макар настояванията на някои работодателски съюзи за замразяването й на настоящето равнище поради рецесията с ковид. По-високият размер е заложен в управническата стратегия на държавното управление, а и следващата година ще сме в стадий на възобновяване, разяснява пред Българска национална телевизия министърът на труда и обществената политика Деница Сачева.

Преди ден Асоциацията на индустриалния капитал предложи заледяване на МРЗ " поради икономическата логичност ". Повишението с 10% на МРЗ за тази година е разчетено при стопански напредък, до момента в който действително има спад, а и не е несъмнено, че следващата година стопанската система ще се възвърне изцяло, са причините на работодателската организация.

" След като все по-малко хора са на МРЗ, значи размерът й не е проблем ", отговори Сачева и добави, че междинното заплащане през второто тримесечие бележи растеж..

Министърът сподели, че с помощта на мярката 60:40 са изсветлели възнагражденията в редица браншове като туризма, ресторантьорството и търговията и означи това като спомагателен резултат към мярката, чиято цел е запазването на работните места. По думите й в случай че страната не беше прилагала мярката 60:40 в поддръжка на фирмите, в този момент безработицата щеше да е 14%, а не 7.9%. При старта на мярката от нея са се възползвали най-вече дребни и междинни предприятия, които бързо са съумели да възстановят активността си, а в този момент до помощ от страната по нея прибягват основно огромни компании, добави тя.

Коалиционен съвет следва да разиска под каква форма ще продължи поддръжката за пенсионерите, които през август, септември и октомври получават в допълнение по 50 лева, заяви Сачева. Според нея е добре да се разиска преизчисляване на някои най-ниски пенсии вместо да се дават на всички равни суми. Сега за мярката са нужни по 106 лева месечно.

Ваучери за детегледачка са един от разновидностите за поддръжка, който общественото министерство приготвя за родители, чиито деца се окажат в карантина, наложена от детската градини или в учебно заведение, заяви общественият министър. Тя сподели, че мярката, по която родител може да наеме собствен непосредствен незает за гледане на детето му с ваучер от 610 лева месечно, е доста известна. Друга опция е парична поддръжка, сподели министърът с ангажимента, че тя ще се отпуска по подоходен аршин и за интервал сред 5 и 30 дни. Ще има и условия за прилагане на платена и неплатена отпуска. Сачева не навлезе в елементи, само че даде обещание на 15 септември всички критерии да са в учебните заведения и родителите посредством тях да могат да се осведомят.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР