Правителството ще одобри промени в наредбите за командировъчните, с които

...
Правителството ще одобри промени в наредбите за командировъчните, с които
Коментари Харесай

Правителството ще одобри промени, с които увеличава командировъчните

Правителството ще утвърди промени в наредбите за командировъчните, с които размерът на сумите ще бъде повишен. На днешния Тристранен съвет бизнесът и синдикатите обявиха кардинална поддръжка, само че направиха и забележки.

Двойно нарастват размерите на дневните командировъчни за страната. Последните са поправени през 2008 година. Вицепремиерът и обществен министър Лазар Лазаров съобщи: “Увеличаване на така наречен дневни със 100% от 20 на 40% в случаите, когато имаме нощувка. Когато няма надлежно нарастването е от 10 на 20 лева.

Отпада наложителното удостоверяване на командировъчните, по този начин нареченото сключване или щампосване, а документът ще може да се издава и в електронен формат. От Българската търговско-промишлена палата обаче не са съгласни парите за командировки да се договарят и в по-високи размери в групови трудови контракти. 

Председателят на работодателската организация Цветан Симеонов:

“Не се ангажират синдикатите нито с възстановяване на дисциплината, нито с повишение на продуктивността, нито пък носят пред някого отговорност за положителното ръководство на предприятието ”

Любослав Костов от КНСБ съобщи синдикална поддръжка за предлаганите по-високи размери на командировъчните освен в страната, само че и тези в чужбина. Но синдикатите желаят да се създаде автоматизиран механизъм, който да регистрира инфлацията.

“За да не стигаме повторно до обстановка, в която 15 или 20 години да не променяме нещо, което явно е остаряло и не дава отговор на обективната икономическа реалност ”.

Възприетата от министерството на финансите методика, по която ще се усилят парите за командировки зад граница, регистрира виталния стандарт в съответната страна за последно смяна в тази разпоредба е правена през 2004 година. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР