Правителството ще индексира инхаус договорите за строителството на магистрала Хемус

...
Правителството ще индексира инхаус договорите за строителството на магистрала Хемус
Коментари Харесай

Кабинетът ще индексира цените по инхаус договорите, сключени от ГЕРБ, с цел да ускори строежа на Хемус

Правителството ще индексира инхаус договорите за строителството на автомагистрала " Хемус " за да се форсира довършването ѝ. Това сподели във вторник в отрасловата комисия районният министър Андрей Цеков.

Инхаус договорите - непосредствено възлагане без осъществяване на конкурс, са подписани по време на третото държавно управление на ГЕРБ. Строителството беше забавено през последните две години, откакто през 2021 година служебният кабинет с министър председател Стефан Янев откри противозаконни действия при градежа на два от секторите.

Впоследствие няколко институции при възлагането и осъществяването на градежа на автомагистралата.

Строежът на " Хемус " беше кабинет с министър председател Гълъб Донев през август 2022 година, откакто преди този момент беше спрян за няколко месеца в резултат на проблеми с заплащанията. В края на годината тогавашният районен министър Иван Шишков, че е възобновено строителството на първите три сектора на автомагистралата.

" Изборът е или да продължим бездействието във връзка с автомагистрала " Хемус " в течение на една или две години, в случай че решим да започваме през цялото време, или да намерим метод тя да се случи ", сподели Цеков​, представен от Медиапул.

Той добави, че периодите по Закона за публичните поръчки, в които би могло да се оспорва законосъобразността на договорите, е изминал в средата на 2022 година Това значи, че те би трябвало да се изпълнят.

" Дебатът по инхаус процедурите следва да бъде затворен. Тези контракти са раздвояване на правната мисъл в страната. С днешна дата е ясно, че контракти по цени от 2019 година не могат да бъдат изпълнени ", сподели още министърът.

Няма решение по какъв начин ще се реализира индексирането, като по думите на Цеков има различие за това сред Министерския съвет и неговото министерство .

Цеков сподели още, че от над 1.1 милиарда лева, заложени в бюджета на министерството за строителство на нови пътища през 2023 година, 242 млн. към този момент са разплатени по времето на служебното държавно управление на Гълъб Донев. Останалите 900 млн. лева ще бъдат вложени в планове като скоростния път Видин - Ботевград, както и завършването на сектора от автомагистрала " Струма " в региона на тунел " Железница ".

Проблемите с заплащанията за градежа на автомагистрала " Хемус " породиха, откакто в края на 2021 година Министерство на вътрешните работи стартира следствие за пране на пари към задатъците, превеждани за строителството на. Бившият вътрешен министър Бойко Рашков сподели, че милиони левове, платени предплатено за строителството на „ Хемус “, са употребявани за покупката на първокласни парцели в Дубай.

десетки милиони левове са били усвоени от “кухи компании ”, откакто са били платени за градежа на “Хемус ”. Така някогашният данъчен Борислав Колев закупи 54 млн. в брой, за което.

По-късно някогашният министър председател Кирил Петков издаде заповед, с която на процедура забрани на някогашния районен министър Гроздан Караджов, Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) и ВиК холдинга да правят заплащания над 900 000 лв. . Тя беше от Върховния административен съд (ВАС).

Плащанията за пътищата също по този начин станаха обект на разногласия сред " Продължаваме промяната " (ПП) и " ИТН ", която напусна ръководещата коалиция през юни 2022 година Тогава Политическа партия упрекна Караджов (ИТН), че при актуализацията на бюджета е изискал нарастване на бюджета на ръководеното от него министерство с в допълнение 3,9 милиарда лв. за бюджета на Агенция „ Пътна инфраструктура “ за 2022 г.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР