Правителството се събра на извънредно заседание, за да гласува нови

...
Правителството се събра на извънредно заседание, за да гласува нови
Коментари Харесай

Премиерът: Изправяме целия потенциал на здравната система срещу COVID-19

Правителството се събра на изключително съвещание, с цел да гласоподава нови ограничения в битката с ковид. На него бе отпуснато финансиране до 65 000 000 лева , с което се дава опция на лечебните заведения за болнична помощ да обезпечат лекуване на пациентите с ковид в условия на нараснала заболеваемост, както и за своевременна диагностика на популацията със признаци за коронавирусна зараза на територията на страната, оповестяват от държавната пресслужба. 

Останалите средства до 81 милиона лв. по оповестените през вчерашния ден спомагателни ограничения от министъра на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов ще бъдат обезпечени от запаса на Националната здравноосигурителна каса. До 6 милиона лв. са избрани за основаването на COVID-зоните в Диагностично-консултативните центрове и 10 милиона лв. - за финансирането на общопрактикуващите лекари на тяхната активност в изискванията на изключителната епидемиологична конюнктура за месеците ноември и декември на 2020 година

„ Изправяме целия капацитет на здравната система против ковид. Днес осигурихме още 81 милиона лв. за осъществяването на спомагателни ограничения в битката против COVID-19. Вече има обединен медицински протокол на деяние, включихме и персоналните лекари, само че най-важното е хората да продължат да се пазят! “, съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на изключителното държавно онлайн съвещание.

„ Пари има, обезпечени са! От през днешния ден желая цялостен обзор на здравната помощ, която ще се обезпечава на българските пациенти. Работете с цялостна мощ “, разпореди министър председателят Борисов на министрите. Министър-председателят изиска от здравния министър да се обезпечи опция за даряване на кръвна плазма освен в София, а и в страната , от пациенти, преболедували COVID-19, тъй като това е метод да се помогне на новозаболели.

Разчетите демонстрират, че през бюджета на НЗОК за сметка на средства от оперативния запас ще се обезпечи, считано от 1 ноември всеки общопрактикуващ доктор да получава по 1000 лева за следене на жители, при които е открит COVID-19. Целта е по този метод общопрактикуващите лекари да бъдат стимулирани за следене, назначение на терапия и следващ надзор на здравословното положение на жителите. 

Общопрактикуващите лекари ще отразяват положението на пациентите в Коронавирус системата всекидневно и ще поучават пациентите при посещаване или по телефона какви дейности да се подхващат за тяхното лекуване. Направленията за проучване ще се назначават електронно. Общопрактикуващите лекари ще могат да назначават бързи антигенни проби за своевременна диагностика на пациентите при съществуване на избрани признаци, които ще са предмет на разискване в хода на договарянията за сключване на анекс към Националния рамков контракт.

Друга мярка, която ще бъде въведена, е отделяне на COVID-зони както в някои от столичните ДКЦ-та, по този начин и в такива в по-големите градове на страната. Очаква се разкриването на към 10 ДКЦ центъра на територията на София и към 40 на територията на страната да се включат в този развой.

Определените екипи, които ще работят в COVID-зоните, а това са екип от доктор, здравна сестра, двама лаборанти за нагледно и диагностично проучване, санитар, техническо лице, ще получават спомагателни 1000 лева над трудовите си хонорари. Отделно от това за всеки пациент екипът ще получава и по 10 лева за обзор и диагностика. Граждани, при които се откри, че е належащо болнично лекуване, ще бъдат превозени от ЦСМП до съответното лечебно заведение. Пациентите, при които е належащо домашно лекуване, ще бъдат проследявани от ОПЛ, както и до в този момент. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР