Правителството се е отказало от обявените от регионалния министър Андрей

...
Правителството се е отказало от обявените от регионалния министър Андрей
Коментари Харесай

България катастрофира: Няма законни договори за ремонт и поддръжка на пътищата

Правителството се е отказало от оповестените от районния министър Андрей Цеков нови състезания за пътно поддържане на републиканските пътища. Агенция „ Пътна инфраструктура “ не е внесла наложителните такси за обжалване на решенията на Комисия за защита на конкуренцията, с които състезанията бяха оповестени за незаконосъобразни и по този начин страната на процедура сама взема решение да не апелира.

Това излиза наяве от придвижването по формираните във Върховния административен съд каузи по тъжби на АПИ против решенията на Комисия за защита на конкуренцията за анулация на процедурите.

През октомври Комисия за защита на конкуренцията излезе със серия от сходни решения, с които разгласи за незаконосъобразни новите състезания за пътно поддържане на територията на всички региони на страната. Новите процедури бяха оповестени от АПИ през август, откакто преди този момент през юли новото управление на организацията спря стартираните от служебното държавно управление поръчки за милиарди. Решенията за оповестяване на новите състезания всеобщо бяха обжалвани, тъй като организацията не изчака да приключат правосъдните разногласия по прекратяването на старите. Законът за публичните поръчки изрично не разрешава да се открива нова процедура при неприключила остаряла със същия предмет.

Този недостатък на новите процедури бе явен още на старта на обжалването им. Комисия за защита на конкуренцията обаче се е произнесъл за незаконосъобразността им и на друго съображение, директно обвързвано с определения от възложителя метод за оценяване на офертите.

Както „ Сега “ писа, АПИ реши да класира претендентите по новите поръчки въз основата на единични цени по десетки независимо посочени действия.

Оказа се обаче, че от формулата за оценка на офертите са изключени 84 типа действия, свързани с поддръжката на пътни уреди. В решенията си Комисия за защита на конкуренцията приема, че възложителят има самостоятелност да основава формули за оценка на офертите, само че няма логичност от оценката да бъдат изключени една доста огромна част от тях, освен това по-скъпите действия.

„ В тази връзка Комисия за защита на конкуренцията приема, че невключването в оценката на единичните цени по Сметка № 4 – Поддържане и ремонт на пътни уреди и техните такъми е причина за подаване и избор на предложения, които официално включват най-ниска сборна цена, само че след това да се окаже, че се разпореждат единствено действия, за които цените на определения реализатор са най-високи “, написа в решението на антимонополната комисия за анулация на процедурата за един от регионите – Северозападен.

Други рецензии на жалбоподателите като тези за съществуването на ограничаващи условия при подбора не са признати от Комисия за защита на конкуренцията за съображение за оповестяване на процедурите за незаконосъобразни, само че по този начин или другояче откритите пороци са задоволителни за анулацията на решенията на АПИ за пускане на поръчките.

Реклама

На този декор решенията на Комисия за защита на конкуренцията, с които комисията анулира като незаконосъобразно прекратяването на старите процедури, също не са обжалвани. Не е ясно по какъв начин ще бъдат продължени те. Заради юридическия батак към състезанията АПИ подписа анекси единствено за зимното поддържане, тъй че да подсигурява услугата през най-тежките месеци на годината.

Казусът бе коментиран във фейсбук и от някогашния районен министър и сегашен народен представител от Има Такъв Народ Гроздан Караджов. „ Така България за повторно се изправя пред злополука в пътния бранш – неналичието на годни и законосъобразни контракти за настоящ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа. Тъжното е, че обстановката не е изненадваща. А сметката ще платят всички, които рискуват здравето и живота си по безобразните пътища у нас “, написа той.

Караджов обръща внимание и на огромния брой компании, отстранени от състезанията за съществени поправки. Те не бяха прекъснати, както това се случи с  поръчките за настоящ ремонт и поддръжка, оповестени от служебния министър Иван Шишков, макар че съдържат същата методика за оценяване, оповестена за незаконносъобразна и неефективна. Според Караджов това е било направено, „ тъй като там могат да се изберат „ верните “ компании, като се отстранят неуместните “. Той дава три образеца:

Първи образец: По поръчката за главен ремонт на 23 км. от пътя Гара Яна към Ботевград, паралелен на автомагистрала „ Хемус “ – от общо 12 компании са отстранени 8.

Втори образец: По поръчката за главен ремонт на 58 км. от пътя от София към Пловдив, паралелен на автомагистрала „ Тракия “ – от общо 13 компании са отстранени 8.

Трети образец: По поръчката за главен ремонт на „ Дунав мост “ – от 3 компании е отстранена една.

„ Накратко – сякаш щяхме да разширяваме конкуренцията, а на процедура внезапно я ограничихме “, разяснява той. И прибавя, че по този начин се заобикаля и клетвата на районното министерство да се избират офертите с най-ниска цена. Караджов още веднъж дава два образеца:

Първи образец: За главен ремонт на част от пътя София – Пловдив, печели компанията с оферта 103 млн. лева Подалата най-ниска оферта компания – 98,8 млн. лева, е класирана чак на четвърто място.

Втори образец: Основният ремонт на Дунав мост е още по-интересен. Прогнозната цена на АПИ е за 21 милиона лв.. Има компания с 21.9 млн. лева, само че тя не печели. Печели компанията, дала 37,4 млн. лева!

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР