Правителството реши да приоритизира изцяло българската стратегия в посока деескалация

...
Правителството реши да приоритизира изцяло българската стратегия в посока деескалация
Коментари Харесай

Петков: Отбранителната ни стратегия ще е базирана на българската армия

Правителството реши да приоритизира напълно българската тактика в посока деескалация на напрежението сред НАТО и Русия, както и да употребява всички благоприятни условия по изкусен път този спор да бъде решен. Това съобщи министър председателят Кирил Петков след закритото съвещание на Министерски съвет, на което кабинетът разиска тактиката на страната ни по отношение на напрежението сред НАТО и Русия.

" Отбранителната ни тактика ще бъде построена на база на българската войска. Тя ще е водеща, което значи български войски, българско командване и българско военно водачество ", сподели министър председателят. 

Петков уточни, че през годините нашата войска е нефинансирана задоволително и не по верния метод и имаме дефицити сега. " В бъдеще ще се фокусираме тъкмо по тези дефицити, не просто да се купува техника, която е несистемно определена, така че българската войска да застане на своето място. България не би трябвало да е единствено потребител на сигурност, а градивен сътрудник в границите на НАТО ", добави Петков.

Премиерът дефинира като голям дипломатически пробив оповестеното от Организацията за икономическо съдействие и развиване уголемение и начало на договарянията с България. " Влизаме в клуб, където е по-лесно да се притеглят вложения и ще сме измежду страните с доста невисок риск и усилва доста капацитета ни за вложения ", разясни той.

" Заедно с дипломатическите старания България би трябвало да направи стъпка към развиване на личния си боен и защитителен капацитет в посока подготовка на батальонна бойна група под българско командване с потребление на националната командна верига, което да бъде и нашата позиция в границите на обсъжданите ограничения в НАТО. Ние преследваме действително развиване на българката войска и въоръжени сили и търсим начини тези дефицити, появили се през годината, да бъдат обезщетени по предпочитан метод в нашите проекти за рационализация и превъоръжаване ", сподели министърът на защитата Стефан Янев. 

Министърът на външните работи Теодора Генчовска изрази вяра за решение на рецесията сред Русия и Украйна посредством средствата на дипломацията. " Надяваме се спорът да бъде решен по дипломатически метод. Дипломатическото говорене, обаче, би трябвало да бъде подкрепено от самочувствие, че разполагаме с нужните отбранителни качества ", заяви Генчовска.

Припомняме, че на закрито съвещание държавното управление разиска отчета на министъра на защитата Стефан Янев, който показва информация в елементи във връзка обстановката с напрежението сред НАТО и Русия, както и решенията, взети на вчерашния съвет по национална сигурност, свързани с българската позиция по въпроса. По-късно през днешния ден членовнете на кабинета ще показват пред Народното събрание частта от българската тактика, която не е засекретена. 

Междувременно, от партия " Възраждане " внесоха проекторешение за неотложно преустановяване на съглашението със Съединени американски щати за потребление на военни бази у нас. Новината беше обявена на брифинг в Народното събрание от водача на партията Костадин Костадинов . Той уточни, че с проекторешението се задължава Министерският съвет до един месец от обявяване на решението да изготви и внесе в Народното събрание отчет за имуществените, трудови, отбранителни и други последствия от преустановяване на съглашението, доклад за собствеността в базите, осъществените разноски от страна на България и така нататък Костадинов посочи, че става въпрос за Учебен полигон " Ново село ", складови уреди в Айтос и военновъздушните бази " Безмер " и " Граф Игнатиево ". 

" За тези бази ние не сме получили една стотинка. Американците имат база в Куба, за която заплащат наем, въпреки и алегоричен. Тук и алегоричен наем няма ", разяснява Костадинов. По думите му, тези бази не са натовски, а американски. 

Той уточни, че следобяд има изключителното съвещание на Народното събрание за рецесията в връзките сред НАТО и Русия, в която Украйна е единствено един мотив, и ще желаят да схванат какво въоръжение има сега там, какъв брой са американските сили като личен състав, за какъв интервал от време, чака ли се да има още други. 

Лидерът на " Възраждане " разяснява, че самият министър на защитата на Украйна през вчерашния ден е декларирал, че не чака нахлуване от страна на Русия. " Няма да има ескалация, няма да има напрежение, няма да има спор, с изключение на дипломатически, който си е сред Русия и Съединени американски щати, и в този спор ние не трябва да позволяваме да бъдем превръщани в заложници, тъй като нашето мнение го няма ", разяснява той. 

" В спора сред Украйна и Русия ние не можем да вземем или едната, или другата страна, тъй като имаме връзки с Русия, които са исторически и доста имаме какво да загубим, в случай че ги влошим, само че също по този начин имаме връзки с Украйна, която също ни е братска и близка страна, в която живеят няколко стотин хиляди българи ", разяснява Костадинов.

" НАТО не подсигурява националната ни сигурност, НАТО е опасност за националната ни сигурност, тъй като, откогато сме станали членове на НАТО, само и единствено сме влошавали личния си стратегически защитителен капацитет. Нито имаме нова техника, нито сме нараснали състава на армията си, в противен случай - продължихме да я редуцираме, само и единствено с претекста " нас ще пази НАТО ", добави водачът на " Възраждане ".

Реакция дойде и от ГЕРБ. " Ако държавното управление изиска на територията на България да дойдат натовски бойци, самолети, кораби по проекта на НАТО, ще ги подкрепим, тъй като сме уверени, че единствено мощната защита на всички като един ще спре експанзията ", съобщи на среща с депутатите от ГЕРБ водачът на партията Бойко Борисов .

По думите му, в случай че се допусне спор поради " никаквата ни сега политика ", ще понесем тежки загуби. " Подкрепяме всичко, което по проектите на НАТО е написано за България, това не е наша експанзия, а защитителен проект, с цел да се обуздае възможна експанзия. Това не значи да се изпращат войски, а, според проектите на щабовете на НАТО, да осъществим съюзническите си договорености и по никакъв метод България да не наподобява като страна, която се колебае ", безапелационен е водачът на партията. 

Борисов съобщи, че е срещу военна армада в Черно море, тъй като от това страда и туризмът.  " Но ще бъдем до дъно лоялни, твърдо отстоявайте позиции, в случай че имат потребност - подкрепяте, в случай че не желаят - " тяхна си работа ", поръча на депутатите водачът на ГЕРБ. Ако се стигне до местен спор и наказания против Русия, България ще бъде пострадала, предизвести Борисов. 

Във връзка с газовите доставки водачът на ГЕРБ акцентира, че една от тактиките на Русия е да вбива клинове. Борисов напомни, че, когато Русия е взела решение да заобиколи Украйна, ГЕРБ като ръководещи не са го позволили и страната ни се е отказала от 60 милиарда куб. м. газ пренос през България или т.нар " Южен поток ". И цялата тази газ беше прекарана през " Турски поток ", само че, с помощта на Европейска комисия, България е останала на директната карта, за което в този момент получаваме стотици милиони на година директни такси. Когато става дума за защита, Русия няма интерес да бомбардира този поток, нито нуклеарни централи, акцентира Бойко Борисов. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР