Правителството прие промени в постановленията за предоставяне на стипендии и

...
Правителството прие промени в постановленията за предоставяне на стипендии и
Коментари Харесай

Приеха промени при отпускането на стипендии и при приема на студентите

Правителството одобри промени в постановленията за даване на стипендии и за приема на студентите, оповестиха от пресцентъра на Министерски съвет.


Министерският съвет одобри промени в две държавни постановления - Постановление на Министерски съвет № 90/2000 година за изискванията и реда за даване на стипендии на студентите, докторантите и специализантите от държавните висши учебни заведения и научни организации и Постановление на Министерски съвет № 64/2016 година за изискванията и реда за одобряване на броя на одобряваните за образование студенти и докторанти в държавните висши учебни заведения и за приемане на Списък на предпочитаните професионални посоки и на Списък на предпазените специалности.

С смяната в Постановление № 90 се дава опция на висшите учебни заведения да заплащат стипендии на студентите при осъществяване на студентска процедура, отвън плануванаъа по образователен проект практическа подготовка. Размерът на стипендиите на студентите за времето на осъществяване на практиката не би трябвало да изостава от минималната работна заплата в страната, с цел да имат младите експерти мотивация да получават на практика използвани знания. С постановлението се дефинира и размер на присъщи разноски за провеждането на една студентска процедура до 320 лв.. В тях се включват разноските за заплащане на университетския ментор от висшето учебно заведение и на ментора от обучителната организация, пътните разноски на университетските наставници за реализиране на инспекция на практическото образование, разноските за застраховки на студентите по време на практиката и други.

Като част от присъщите разноски се планува броят на часовете, в които ще е зает университетският ментор за една студентска процедура, да е 5 часа, а часовата ставка да е до 20 лв. на час или общо до 100 лв.. Броят на часовете на ментора за 1 процедура да е 10 часа при часова ставка до 20 лв. на час или общо до 200 лв.. В останалите 20 лв. са включени пътните разноски на университетските наставници за реализиране на инспекция на практическото образование, когато същото се организира в друго обитаемо място от това на висшето учебно заведение, в което се образова студента, процедура и други съпътстващи практиката разноски. Актуализира се и часовата ставка за нейното осъществяване на 2,50 лв. на час.

Промените ще обзет всички висши учебни заведения в страната, в които през образователната 2018/2019 година се образоват общо 203 602 студенти в постоянна и задочна форма на образование - 178 098 студенти в държавните, и 25 504 в частните висши учебни заведения. Средствата за обезпечаване на стипендиите на студентите и присъщите разноски при осъществяване на студентските практики се обезпечават от бюджетите на висшите учебни заведения, целеви средства или посредством финансиране от европейските структурни и капиталови фондове.

Допълнението в Постановление на Министерски съвет № 64 се постанова, заради отсрочване на влизането в действие на Наредбата за единните държавни условия за придобиване на висше обучение по специалността „ Право “ и професионална подготовка „ правист “, призната с Постановление на Министерски съвет № 82 от 2017 година с още една образователна година. Тази нормативна смяна влезе в действие от 11 юни 2019 година, като сътвори нужда да се обезпечат места за образование на студенти и в задочна форма по специалността „ Право “ за образователната 2019/2020 година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР