Правителството прие Национален доклад за състоянието и опазването на околната

...
Правителството прие Национален доклад за състоянието и опазването на околната
Коментари Харесай

Вижте какво реши служебният кабинет днес, 26 май 2021 г.

Правителството одобри Национален отчет за положението и опазването на околната среда
през 2019 година

Министерският съвет одобри Националния отчет за положението и опазването на околната среда през 2019 година Той цели да осведоми обществеността и държавните институции за положението и рисковете за околната среда и естествените запаси, както и да насочи вниманието към успеваемостта и целесъобразността на провежданата природозащитна политика.

Докладът включва екологични знаци и методологии, прилагани в оценъчните отчети на Европейската организация по околна среда. Целта е ясно формулиране на въпросите, свързани с взаимоотношението сред обществото и околната среда, и показване на информация за околната среда в България, съпоставима с оценките на общоевропейско равнище. Докладът включва 16 раздела, които обгръщат съществени екологични посоки. Формулирани са „ основни въпроси “ от публичен интерес. Изведени са трендове и изводи, които образуват „ основни послания” по съответните екологични тематики.

С оглед по-добра досегаемост и по-лесно разбиране, анализите са съпроводени с голям брой фигури, диаграми, графики и карти.

Пълният текст на отчета е оповестен на Интернет страницата на Изпълнителната организация по околна среда: https://eea.government.bg/.

Актуализирана е оперативната стратегия на Министерския съвет за месец юни

Осем нови плана на подзаконови нормативни актове от компетентността на Министерския съвет бяха включени в Оперативната стратегия на държавното управление за месец юни. С признатото през днешния ден Решение на Министерски съвет Оперативната стратегия се актуализира с належащи и значими тематики от сферата на образованието, пенсионното обезпечаване, схемите за държавна помощ в региона на културата, пазара на труда, рационализиране на административното обслужване.

С промени в нормативната уредба ще бъде обезпечен еднакъв достъп за всички деца, записани във втора възрастова група /4-5 год./, до безплатно прилагане на познавателни книжки, учебници и образователни комплекти, както и обезпечаване на познавателни книжки по направление „ Български език и литература “ на всички деца, които се образоват във втора възрастова група в Европейските учебни заведения.

В програмата на държавното управление за месец юни е включено определянето на нов размер на обществената пенсия за напреднала възраст. Предвижда се нарастване от 1 юли на обществената пенсия за напреднала възраст и на пенсиите, несвързани с трудова активност (пенсия за военна неработоспособност, пенсия за гражданска неработоспособност, обществена пенсия за неработоспособност и персоналната пенсия) и добавките, които се пресмятат в % от нея. Повишеният размер на пенсията за напреднала възраст ще има влияние върху всекидневието и стандарта на живот на над 128 хиляди души по данни на Национален статистически институт.

Предвижда се правно споразумяване на идните нови административни услуги, предоставяни от Министерството на правораздаването и съдилищата - Информация за съдимост, получена от Европейската осведомителна система на регистрите за съдимост (ECRIS); Многоезичното общоприетоо уверение като приложение към свидетелството за съдимост при поискване; поредност електронни услуги посредством Информационната система на правосъдното осъществяване /в това число информация за наложени възбрани от правосъден реализатор, информация за начислени такси и разходи от правосъден реализатор, информация за входящ документ с достоверна дата от входящия указател на деловодство на правосъден изпълнител/.

Проект за изменение на Методиката за осъществяване на оценка на потребностите от поддръжка за хората с увреждания също е включен в държавната стратегия за юни. Промените ще подсигуряват най-благоприятен ред и ясни процедури за обезпечаване на поддръжка за хората с увреждания съгласно действителните им потребности за обществено включване. Прецизират се степените на взаимозависимост, обвързани с установяване на брой часове за персонална помощ, въз основата на самостоятелна оценка на потребностите и зависимостта от интензивна поддръжка на ползвателя от друго лице за разнообразни действия в ежедневния живот.

Новите планове на нормативни актове, включени в оперативната стратегия на Министерския съвет, ще бъдат оповестени дружно с осъществените частични предварителни оценки на въздействието на Портала за публични съвещания www.strategy.bg.

Министърът на стопанската система е избран за народен координатор от българска страна на Инициативата „ Три Морета”

Правителството промени Решение № 629 на Министерския съвет от 2020 година за установяване на народен координатор от българска страна на Инициативата „ Три Морета”. Съгласно смяната за народен координатор е избран министърът на стопанската система.

Инициативата „ Три морета” сплотява дванадесет страни членки на Европейския съюз: Австрия, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения. Целта е посредством взаимни планове сред страните да се насърчи съдействието за инфраструктурна, цифрова и енергийна съгласуваност за реализиране на резистентност, стопански напредък и ускорено обществено и икономическо доближаване.

Промяна е утвърдена в състава на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт

Правителството дефинира нов член на Надзорния съвет на Националния застрахователен институт. Промяната е подбудена от събитието, че досегашният представител на Националната организация за приходите Пламен Димитров се освобождава от длъжността заместител изпълнителен шеф. За нов представител на Националната организация за приходите в Надзорния съвет на Националния застрахователен институт е избран заместител изпълнителният шеф Милена Красимирова Кръстанова.

По закон надзорът се състои от по един представител на всяка от национално представителните организации на работодателите и синдикатите и еднакъв на тях брой членове, избрани от държавното управление, един от които наложително е заместител изпълнителен шеф на Националната организация за приходите.

Одобрени са 1 890 605 лв. по стратегии за развиване на образованието

Министерският съвет утвърди спомагателни средства в размер на 1 890 605 лв. по бюджетите на общините за 2021 година Те се отпускат целево за финансиране на национални стратегии за развиване на образованието. От тях 1 319 304 лв. са за Националната стратегия „ Информационни и информационни технологии (ИКТ) в системата на предучилищното и учебното обучение “. Средствата ще се употребяват за закупуване на електронни дневници за близо 1400 детски градини в цялата страна. Дневниците ще бъдат налични през общоприетите браузъри и през мобилни устройства и ще имат модул за родители. Софтуерът ще дава опция за въвеждане и извеждане на разнообразни типове административна статистика и документи, което ще увеличи качеството на административните процеси в градината.

562 901 лв. се отпускат по Националната стратегия „ Осигуряване на модерна просветителна среда “, с които ще бъдат построени и оборудвани площадки за пътна сигурност в детски градини и учебни заведения.
8 400 лв. са утвърдени по Национална стратегия „ Мотивирани учители “ за нарастване на главната работна заплата с 500 лв. на месец и покриване на транспортни разноски на учители, които работят в райони с дефицит на педагогичен личен състав.

Одобрен е план на техническо съглашение по отношение на поддръжката на щаба на Съвместното командване за поддръжка и обезпечаване JSEC ТАА

Министерският съвет утвърди план на Техническо съглашение по отношение на организацията, финансирането, администрирането, попълването с персонален състав и поддръжката на щаба на Съвместното командване за поддръжка и обезпечаване (JSEC ТАА).

През 2016 година се организира функционален обзор на командната конструкция на НАТО, резултатите от който демонстрираха нуждата от нейното адаптиране към новите геостратегически действителности. В тази връзка беше създаден проект за поетапно въвеждане на нова Адаптирана командната конструкция. Целта е повишение на качествата на Алианса за отбрана на териториалната целокупност на страните членки в осъществяване на отговорностите по член 5 от Вашингтонския контракт.

Освен промени в структурата и дилемите на съществуващите щабове, се наложи основаването на нови такива със характерни функционалности. Една от тези новосъздадени структури е щабът на Съвместното командване за поддръжка и обезпечаване (JSEC), ситуиран в гр. Улм, Германия. JSEC ще извършва задания по гарантиране на сигурността и свободата на напредване и отбрана на силите в тилната част на зоната за отговорност на НАТО. JSEC постигана начални оперативни качества през октомври 2019 година, а цялостни оперативни качества следва да бъдат реализирани до края на месец септември тази година. Рамкова страна за JSEC е Германия, а присъединяване са декларирали общо 21 съюзни страни, измежду които и България, която ще попълня една офицерска служба в командването.

С присъединяване си в щаба, България дава своя принос както към Адаптираната командна конструкция на НАТО, по този начин и за сполучливото осъществяване на задачата на Съвместното командване за поддръжка и обезпечаване.

Одобрен е план на Меморандум за съгласие по отношение на щаба на Многонационалния корпус „ Югоизток “ в Румъния

Министерският съвет на одобри решение за одобрение на план на Меморандум за съгласие по отношение на щаба на Многонационалния корпус „ Югоизток “ в Румъния.

Щабът на Многонационалния корпус „ Югоизток “ с непрекъсната дислокация в гр. Сибиу, Румъния беше задействан като интернационален боен щаб от структурата на силите на НАТО с решение на Северноатлантическия съвет от 16 февруари 2021 година

Създаването на щаба в Румъния е израз на съюзната взаимност за посрещане на провокациите за сигурността на Алианса и ще способства за осъществяване на 360-градусовия метод за отговор на заканите в зоната за отговорност на SACEUR. Рамковата страна е Румъния, а присъединяване са декларирали общо 11 съюзни страни, измежду които и България. Страната ни ще попълня осем длъжности в щаба на корпуса.

С присъединяване си в новосъздадената конструкция България дава своя принос както за увеличение на качествата за командване и ръководство на интервенции в района, по този начин и за повишение на отбранителния и възпиращ капацитет на Алианса.

Одобрена е позицията на България за идния Съвет на министрите на Европейския съюз по земеделие и риболовство

Правителството утвърди позицията на България за идното съвещание на Съвета на министрите на Европейския съюз по земеделие и риболовство, което ще се организира в интервала 26-27 май 2021 година в Брюксел.
Основа тематика в дневния ред на събитието е полемиката по пакета за промяната на Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 година, която навлезе в заключителната си фаза. В българската позиция ясно са обрисувани алените линии за страната ни. Те са продължение на преходната национална помощ с опция за актуализиране на референтните интервали, както и запазването на обвързаната поддръжка на равнищата от 13+2%. Друга значима тематика е равнището на заделяне на средства за еко-схемите от бюджета за директни заплащания, дружно с обучителна фаза за първите години и еластичност за прекачване на неусвоените средства към други схеми за директни заплащания и развиване на селските региони.

В позицията на е България се акцентира още, че страните членки следва да имат еластичност в използването на наличните принадлежности за по-добро ориентиране на заплащанията, с цел да може да се регистрира спецификата в съответните страни. По тематиката за включване на предварителни условия при спазването на трудовото и обществено законодателство в ОСП следва да има ясно и изчерпателно дефинирани правила за дейно използване и отбягване на увеличението на административната тежест.

В рамките на съвещанието ще бъде разисквано и изследването на Европейската комисия по отношение на вариантите на Съюза да актуализира съществуващото законодателство за произвеждане и предложение на пазара на растителен репродуктивен материал. В позицията ни се показва, че е значимо да се запазят и доразвият облекченията в условията към дребните предприятия, с цел да се обезпечи достъп до семена с високо качество на търпима цена, както и достъп до обичайни и районни семена, приспособени към климатичните промени. Очаква се Европейска комисия да показа и изследването за статута на новите геномни техники. Страната ни поддържа метода на Комисията в следствие от показаното изследване да бъде извършена предварителна оценка на въздействието.

България ще взе участие в постоянното съвещание на Съвета на Европейския съюз по конкурентоспособност

България ще взе участие в постоянното съвещание на Съвета на Европейския съюз по конкурентоспособност, което ще се организира на 27 и 28 май 2021 година в Брюксел. В частта „ Вътрешен пазар и индустрия” ще бъдат показани отчети за напредъка по предложенията за два регламента - Законодателния акт за цифровите услуги и Законодателния акт за цифровите пазари.

По време на съвещанието ще бъдат разисквани въпроси свързани с повишение на конкурентоспособността и въздействието на Европейския съюз в международен мащаб, посредством Пакет за цифровите услуги и за актуализиране на новата индустриална тактика за Европа. Предвижда се приемането на два плана по отношение на туризма в Европа през идващото десетилетие и технологиите за данни в интерес на по- положителното контролиране.

България прикани за координирано потребление на инструментите за европейско финансиране, което да стъпва на дълготрайна визия за развиване и установяване на характерните потребности на обособените райони

Правителството одобри отчет за резултатите от извършената на 18 май неофициална видеоконференция на министрите, отговарящи за европейската политика за доближаване. По покана на Португалското председателство, участниците разискаха опциите предстоящите средства по линия на Кохезионната политика и тези от новия Механизъм за възобновяване и резистентност да бъдат съчетани по най-хубавия метод за икономическото, общественото и териториално доближаване в Европейския съюз.

В разгара на пандемията с ковид Европейската комисия излезе с огромен План за възобновяване и резистентен напредък на Европа. Финансовият запас от 750 милиарда евро по цени от 2018 година е в допълнение към обичайните фондове за доближаване, които се чака да бъдат разполагаем на държавите-членки още тази година.

България, показана от заместител министър-председателя по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов, изложи своите визии по какъв начин на оперативно равнище да бъдат реализирани допълняемост сред Националните проекти за възобновяване и резистентност от една страна и кохезионните стратегии от друга. Наличието на дълготрайна визия за развиване съгласно характерните потребности на национално и районно равнище е първото належащо изискване за постигането на оптимални резултати. Добрата съгласуваност и партньорството със службите на Комисията, както и с цялото общество са основни, с цел да се подсигурява, че средствата се ръководят допустимо най-ефективно и транспарантно. За координацията на Националния проект за възобновяване и резистентност се планува да бъде употребен потенциалът на съществуващите структури за ръководство на кохезионната политика. Използването на единна ИТ система от своя страна ще бъде от изгода за отбягване на двойното финансиране. Атанас Пеканов означи и нуждата от навременно пускане на вложенията с европейско финансиране.

Плановете и стратегиите на множеството държави-членки са ориентирани към поддръжка на промени и вложения в „ зеления “ и „ цифровия “ преход, както и в обществено и териториално доближаване. За редица страни Механизмът за възобновяване и резистентност следва да адресира ограничения с кратковременен темперамент, до момента в който интервенциите по Кохезионната политика имат по-дългосрочна вероятност. Мнозинството от участниците приканват за бързо одобрение на проектите и стратегиите от Европейската комисия, с цел да могат плановете да започват допустимо най-скоро. Това ще бъде и един от главните цели на идващото, Словенско председателство.

България поддържа назначението на трима съдии в Съда на Европейски Съюз и един арбитър в Общия съд на Европейски Съюз

България поддържа назначението на трима съдии в Съда на Европейски Съюз и един арбитър в Общия съд на Европейски Съюз, излиза наяве от утвърдената от държавното управление българска позиция за съвещанието на КОРЕПЕР II във формат Конференция на представителите на държавните управления на страните членки, което ще се организира на 2 юни 2021 година в Брюксел. На съвещанието ще бъде прегледано назначението на трима съдии в Съда на Европейски Съюз и един арбитър в Общия съд на Европейски Съюз.

България поддържа предлагането на Хърватия за преназначаване на Синиша Родин на поста арбитър в Съда на Европейски Съюз, предлагането на Люксембург за преназначаване на Франсоа Билтжен на поста арбитър в Съда на Европейски Съюз и предлагането на Унгария за назначението на Золтан Чехи на поста арбитър в Съда на Европейски Съюз, всички с мандати до 6 октомври 2027 година
България поддържа и предлагането на Словения за назначението на Мая Бркан на поста арбитър в Общия съд с мандат до 31 август 2025 година

Правителството одобри решение за отправяне на предложение до концесионерите на морски плажове за понижаване на размера на единичните цени на плажни такъми

Министерският съвет одобри Решение за отправяне на предложение до концесионерите на морски плажове за понижаване за летен сезон 2021г. на размера на единичните цени на плажни такъми - чадъри и шезлонги.

В качеството си на концедент по договорите за концесия на морски плажове, Министерският съвет ще насочи предложение до концесионерите за понижаване на размера на цените на предлаганите от тях чадъри и шезлонги по отношение на оптималните цени по контракт, а при положение, че такива не са избрани - по отношение на предлаганите цени през 2019г., съгласно което понижение се предлага понижаване на размера на концесионното им заплащане или заплащане.

За задачата концесионерите, искащи да одобряват предлагането, следва да поемат обвързване да понижат цените на плажните такъми в диапазон от 50% до 100%, в резултат на което концесионното им заплащане или заплащане ще бъде понижено с %, еднакъв на изложби от тях в категорично съобщение до министъра на туризма. Изменението на съответния концесионен контракт се оформя посредством подписване на в допълнение съглашение с министъра на туризма, в период до 10 дни от приемане на уведомлението.

Намаляването на концесионното заплащане или заплащане, осъществено в сходство с понижението на цените на плажните такъми, ще се ползва единствено в случай че за интервала от подписване на в допълнение съглашение за изменение на концесионния контракт до 1 октомври 2021 година концесионерът е предоставял чадъри и шезлонги на цени, които са не по-високи от избраните с спомагателното съглашение и при положение, че за несъблюдение на това изискване няма открит ред в концесионния контракт или в в допълнение съглашение.
Намаленият размер на концесионно заплащане или заплащане за 2021г. следва да бъде обезщетен от съответния концесионер в период до 30 ноември 2021г.

Одобрена е цената за възнаграждение на предизборните излъчвания по Българска национална телевизия и БНР от партиите при произвеждането на изборите за народни представители на 11 юли 2021 година

Със свое разпореждане държавното управление утвърди цената, по която партиите, обединенията и инициативните комитети ще заплащат предизборните предаванията по Българската национална телевизия, Българското национално радио и техните районни центрове в границите на идната предизборна акция за избор на народни представители на 11 юли 2021 година Тарифата е направена в сходство с предложенията на управленията на двете медии.

Предизборната акция се отразява в стратегиите на двете публични медии под формата на клипове, дебати и други форми, контрактувани с представители на участниците в изборите по реда и изискванията, уредени в Изборния кодекс.

Срокът за приемането на цената е не по-късно от 40 дни преди изборния ден, според член 197 от Изборния кодекс. Своевременното приемане на цената е от извънредно значение за естественото протичане на предизборната акция и нейното отразяване в стратегиите на публичните електронни медии.

Удължава се срокът на оповестената изключителна епидемиологична конюнктура до 31 юли

Министерският съвет одобри Решение за удължение периода на оповестената изключителна епидемиологична конюнктура, считано от 1 юни 2021 година до 31 юли 2021 година

По данни на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите за последния регистриран 14-дневен интервал (26.04-09.05.2021 г.) заболяемостта от COVID-19 в страните от Европейския съюз/Европейското икономическо пространство е приблизително 277,27 на 100 хиляди население, а в 11 страни надвишава междинната за Европейски Съюз. Регистрираната 14-дневна смъртност за същия интервал е 5,56 на 100 хиляди население, като в 11 от страните надвишава междинната за Европейски Съюз.

Въпреки следения спад на заболяемостта от COVID-19 в страната, разпространяването на коронавирусната зараза визира всички области. Случаи се диагностицират при лица от всички възрастови групи, като смъртността продължава да е най-висока при хората в напреднала и старческа възраст. В международен проект, към 09.05.2021 година, България се подрежда на 11-то място по 14-дневна смъртност.
Постигнатият имунизационен обсег на територията на Европейски Съюз е 14,1% с цялостна имунизационна скица и 35,5% с една доза ваксина. Към 15.05.2021 година в България са приложени 1 112 950 дози ваксина, като с цялостна скица са обхванати 6,3% от популацията на страната, а с една доза - 11,7%. Увеличаването на броя имунизирани ще спомогне за понижаване на всеобщата схватливост и спиране на епидемиологичното разпространяване на болестта.

Удължаването на изключителната епидемиологична конюнктура и използването на противоепидемичните ограничения в страната цели понижаване въздействието на COVID-19 върху публичното здраве и здравната система, като се вземе поради действителният риск от разпространяване на разнообразни разновидности на SARS-CoV-2 у нас с висока инфекциозност, при реализиран все още незначителен имунизационен обсег.

Необходимо е да се продължи използването на здравни условия при влизане на територията на страната, както и въвеждането на ограничавания за достъп до страната, което ще спомогне за понижаване на вероятността за разпространяване на новите разновидности у нас.

Правителството предлага Димитър Георгиев да бъде освободен от длъжността ръководител на ДАНС

Правителството одобри решение, с което предлага на Президента на Република България да издаде декрет за освобождение на Димитър Георгиев от длъжността ръководител на Държавна организация „ Национална сигурност “. Министерският съвет предлага на поста да бъде назначен Пламен Тончев, който от 2020 година до сегашния миг е шеф на Териториална дирекция „ Национална сигурност “ гр. Кюстендил при ДАНС.

Назначени са нови регионални шефове на областите Варна, Добрич, Силистра и София

Правителството назначи нови регионални шефове на областите Варна, Добрич, Силистра и София, като освободи надлежно краткотрайно изпълняващите длъжността регионални шефове в тези четири области.
За регионален шеф на област Силистра е назначена Ели Тодорова. Притежава висше юридическо обучение от СУ „ Св. Климент Охридски “. Била е два мандата ръководител на Адвокатска гилдия – Силистра. В интервала 2003 година – 2007 година е била общински консултант в Общински съвет – Силистра.

Васил Карапанчев е назначен за регионален шеф на област Добрич. Дълги години е работил в системата на Министерство на вътрешните работи и ДАНС, като в това число е заемал длъжността шеф на Търговско дружество „ Национална сигурност “ – Добрич при ДАНС от 2010 година до 2014 година Висшето си обучение е получил в Шуменския университет „ Епископ Константин Преславски “.

Митко Михайлов е назначен за регионален шеф на област София. Притежава дълготраен административен и управнически опит, заемал е управителни длъжности в администрациите на Министерството на финансите и Министерството на младежта и спорта. През 2015 година е заемал поста зам.-председател на Държавната организация за метрологичен и механически контрол. Притежава висше икономическо и юридическо обучение.

За регионален шеф на област Варна е назначен Марио Смърков. Дълги години е работил в системата на Министерство на вътрешните работи, като от 2015 година до 2017 година е чиновник в Групово дело „ БОП “. През последните години работи в частния бранш. Юридическото си обучение е получил в Техническия университет във Варна.

2 088 000 милиона пенсионери ще получат 50 лева добавка към пенсиите си за месец юни

Приблизително 2 088 000 пенсионери ще получат добавка от 50 лева към пенсиите си за месец юни. Допълнителната сума ще се изплаща на всички пенсионери, без значение от размера на техните пенсии. За изплащането на добавките за месец юни държавното управление ще отпусне спомагателни 104 400 000 лв. по бюджета на държавното публично обезпечаване. Целта е да се поддържат пенсионерите, по отношение на ограничение на следствията от COVID-19.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР