Правителството прие днес ключови законопроекти в сектор правосъдие, предложени от

...
Правителството прие днес ключови законопроекти в сектор правосъдие, предложени от
Коментари Харесай

Правителството прие два ключови законопроекта в сектор правосъдие

Правителството одобри през днешния ден основни законопроекти в бранш правораздаване, препоръчани от Министерството на правораздаването – промени в Търговския закон и Закона за отбрана от домашно принуждение.

„ Измененията и допълненията в Търговския закон, които плануват рационализиране на производството по неплатежоспособност и стабилизация, са в осъществяване и на една от значимите ограниченията в Плана за възобновяване и резистентност “, съобщи министърът на правораздаването Надежда Йорданова и добави, че те би трябвало да станат настоящо право още тази година.

Чрез законопроекта се форсира процесът по неплатежоспособност, понижават се правосъдните такси, покачва се успеваемостта по осребряването на имуществото, вкарват се спомагателни ограничения против недобросъвестно държание на страните и се регламентира обединен развой за разглеждане на молбите в границите на едно и също произвеждане. Проектозаконът цели заслужено и бързо угаждане на кредиторите и опазване на масата на несъстоятелността на длъжника. Премахнат се пречките за ефикасна стабилизация на жизнеспособни длъжници с финансови усложнения, като се свежда до най-малко загубата на работни места и се резервират изгодите от активността им за обществото и стопанската система. Създава се и опция за бизнесмените да се възползват дейно от втори късмет, посредством опрощаване на отговорности, откакто активността им е била прекъсната заради неплатежоспособност и са останали неудовлетворени вземания на кредитори.

Дълго чаканите промени и допълненията в Закона за отбрана от домашно принуждение плануват бърза и ефикасна отбрана на потърпевшите или лица в риск, както и практикуване на превантивно и възпиращо деяние върху причинителя на насилието.

„ Този законопроект е част от съдружното съглашение. Входа на правенето му бе подсилен от необятен кръг неправителствени организации “, сподели министър Йорданова.

За реализиране на цялостно гарантиране на правата на потърпевшите в законопроекта категорично е записано, че „ ограниченията по закона не изключват гражданската, административно-наказателната и наказателната отговорност на причинителя “.

Улеснява се достъпът до правораздаване като се планува в период до 24 часа държавните, общинските органи, лечебните заведения и юридическите лица да препратят молба, по искане на потърпевшия, за формиране на произвеждане по издаване на заповед за отбрана до съответния областен съд. Предвижда се това да е всеки областен съд по непрекъснатия или сегашния адрес, районният съд по мястото на осъществяване на насилието или различен адрес, на който потърпевшият обитава, а не както до в този момент единствено районният съд по местоживеене на потърпевшите.

Разширява се кръгът на лицата, потърпевши от домашно принуждение, които могат да търсят отбрана, като към причинителите се прибавят: лица, на които са предоставени грижи за детето или на които детето е поверено; родственици по права или по съребрена линия до четвърта степен, лицето, което е или е било във фактическо съпружеско съжителство; брачен партньор или някогашен брачен партньор на родителя.

Увеличават семерките за отбрана, измежду които са: възбрана на причинителя да реализира контакт с потърпевшия под каквато и да е форма; възбрана за издаване на позволение за придобиване, предпазване, носене и приложимост на взривни субстанции, оръжия, муниции и пиротехнически произведения или преустановяване на валидността на издадено позволение за период, избран от съда; задължаване на причинителя да посещава профилирани стратегии за превъзмогване на експанзията и справяне с гнева; ориентиране на потърпевшите лица към профилирани услуги за отбрана, помощ и поддръжка или стратегии за възобновяване и други

Отпада административното наказване „ санкция “ за причинителя приналагането на ограничения за отбрана, защото „ наказването на дееца по административнонаказателен ред загражда опцията за същото действие по отношение на него да бъде ангажирана и наказателна отговорност “.

Случаите на домашно принуждение ще бъдат входирани в народен указател, в който достъп ще имат Министерство на вътрешните работи, АСП, Агенцията за качеството на обществените услуги, ДАЗД и органите на правосъдната власт.

Държавната политика по предварителна защита и отбрана от домашното принуждение ще се реализира от Национален съвет, като непрекъснато настоящ групов орган.

Специализираните услуги – национална телефонна линия за помощ на лица, потърпевши от домашно принуждение или в риск, предпазено жилище и други ще се дават безплатно на потърпевшите от домашно принуждение.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР