Правителството прави пореден опит да "се отърве" от гара „Пионер“.

...
Правителството прави пореден опит да "се отърве" от гара „Пионер“.
Коментари Харесай

Протягат лакоми ръчички към гара Пионер

Правителството прави следващ опит да "се отърве " от гара „ Пионер “. Апетитният терен, ситуиран на 20 дка в столичния регион "Изгрев ", благосъстоятелност на Национална компания "Железопътна инфраструктура ", пустее от десетилетия. Не че са липсвали мераклии да го "напазаруват и години наред до момента. Но всякога "организацията " на продажбата биваше компрометирана. Кога от чиновническо недовиждане, по кое време от намесата на "външни " детайли. Но по този начин или другояче златният терен все не успяваше да стигне до "подходящия " покупател - макар всевъзможните "врътки ". Сякаш с цел да не се изроди стандартът и този път, информацията за идната продажба (ако се съди от стенограмата на съвещанието на Министерския съвет от 6 декември) е повече от сбита. Очевидно всички министри са били наясно с подтекста на препоръчаното решение, тъй като мнения по него в документа не са маркирани (любознателните могат да видят т.17 от стенограмата).

За да разберем повече елементи за желанията на управлението на Национална компания "Железопътна инфраструктура ", се обърнахме към пресцентъра на държавната институция. Опитахме се да получим отговор на три въпроса: предоставена ли е оценка на парцела, по кое време се чака да бъде проведен търгът за него и при какви условия?

От компанията ни оповестиха, че действителното време, належащо за образуване на такава процедура за обществен търг, е най-малко два-три месеца и упованията са той да бъде плануван през март или април идната година. Все още не е избрана комисията, която ще преглежда документите на бъдещите претенденти. Това се чака да стане със заповед на министъра на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски, който е принципал на сдружението. Що се отнася до въпроса ще се прави ли нова оценка на парцела, отговорниците за обществените връзки на сдружението ни увериха, че такава ще бъде направена.

Вестник "БАНКЕРЪ " неслучайно слага тези въпроси, защото при последния опит този парцел да бъде продаден (той се провали преди две години), ние разкрихме формулата, по която може

да бъде "отстрелян " един несъответствуващ мераклия за терена

През юни 2015-а в наш текст под заглавие "Стари муцуни с нови апетити " разказахме по какъв начин проведеният по това време търг за златния терен на гара "Пионер " беше анулиран със заповед на министър Ивайло Московски. Причината, която по това време беше изтъкната в формалния отговор, който получихме от подопечното на Московски министерство, гласеше, че имало "заявена самодейност за даване на концесия от заинтригувано лице ". В цялостно сходство с практиката у нас това "лице " по този начин и остана неназовано.

Припомняме този факт неслучайно, защото, меко казано, странните дейности на министър Московски по това време озадачиха депутата от Реформаторския блок Вили Лилков. Чрез парламентарно запитване той се опита да разбере повода за дейностите на министъра. Последва нова изненада: Московски изясни, че нямало вложител, който демонстрира интерес към продажбата. Така и не стана ясно по какъв начин министърът стигна до този извод, в случай че търгът беше проведен след решение на Министерския съвет (№514 от 18 юли 2014 година).

Минималната тръжна цена, която беше оповестена тогава за терена от близо 37 дка в един от най-атрактивните (и скъпи) столични квартали, дружно с издигнатите върху терена здания, беше закрепена на близо 13 млн. лв..

Тези думи, изречени от парламентарната естрада, обаче необичайно за какво не кореспондираха с отговора на министерството, който в. "БАНКЕРЪ " получи и в който се споделяше: "Към сегашния миг против заповедта на министъра на превоза, осведомителните технологии и известията за преустановяване на търга за продажба на описания нагоре парцел има подадена тъжба пред Върховния административен съд - София, и е формирано административно дело ".

Логично от този отговор произтече и въпросът: щом никой не е имал интерес към търга, кой и за какво завежда дело против заповедта за неговото прекъсване...?! След като продължихме да задаваме въпроси, внезапно съответните виновни лица от транспортното ведомство потънаха в безмълвие.

Ние обаче въпреки всичко открихме, че делото във Върховния административен съд е заведено от компания "Контраст Инвест София " ЕООД, ръководено от Теодора Попова. Дружеството е благосъстоятелност на варненското акционерно сдружение "Контраст инвест ", чийто главен акционер е Орлин Попов - притежателят на веригата от заведения "Хепи ". Съдейки от текста на жалбата се схваща, че през ноември 2014-а компанията е закупила тръжна документи, с цел да взе участие в оповестения търг за продажба на парцелите към някогашната гара "Пионер ". Не единствено това - компанията публично е превела по сметката на държавното дружество Национална компания "Железопътна инфраструктура " в "SG Експресбанк " и избрания депозит за присъединяване в процедурата. Спазвайки всички условия на закона, е внесла и заявление (рег. № ЖИ-37331 от 27 ноември 2014-а) за присъединяване в конкуренцията. На 3 декември представителят на компанията се е явил като законен участник в процедурата, само че с устно съобщение е бил изпратен да си върви по живо-по крепко, защото тя била спряна...?! И това станало със заповед на министъра от предния ден (№П1-333 от 2 декември 2014-а). Или с думи елементарни, тогава

министър Московски заблуди депутатите

от парламентарната естрада. Истинската причина търгът да бъде спрян се оказа точно този "интерес " за концесия, за който публично ни оповестиха от Министерството на превоза. И въпреки че чиновниците му изрично ни отхвърлиха да посочат коя е компанията, която е демонстрирала подобен интерес, в. "БАНКЕРЪ " стигна до информацията за нея по лични канали. Ставаше дума за едноличното сдружение с лимитирана отговорност "Си Ай Ти Ес Пи Ел Си ", записано с 5 хиляди лева капитал и благосъстоятелност на австрийския жител Алексей Монжосов. Като разгледахме финансовите доклади на тази компания, оповестени в Търговския указател, се оказа, че тя от години регистрира... загуби.

Кратка информация за обвързваните с австриеца лица в други компании демонстрира, че в тях непроменяемо участват хора от финансовия кръг "Хелиос ". По-популярен сред тях е някогашният изпълнителен шеф на банкрутиралата банка "Елитбанк " Иво Георгиев. Името му стана известно в интервала 1996-1997 година, когато съумя да декапитализира "банката на Комсомола ", както още назоваха ръководената от него финансова институция.

Скандалният мирис към цялата тази история

явно подплаши участиците в нея

и в последна сметка нямаше търг, а мераклиите за концесионирането на терена... изчезнаха.

Ако се върнем още по-назад, би трябвало да напомним, че за нашенските служители беше належащо да мине повече от десетилетие, с цел да се "изчистят " документите по собствеността на този инак златен терен, разположен в региона на Борисовата градина. Сега още веднъж се появява неизясненост. Ако съдим по решението за продажба - става дума за 20 дка. Преди години, съгласно формалната информация, която даде на в. "БАНКЕРЪ " Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията, "теренът на някогашната жп гара "Пионер " е с обща повърхност 60 009 кв. метра ". В писмото на пресцентъра до редакцията се споделяше, че парцелът е нанесен в неодобрения дигитален кадастър на Столичната община и през февруари 2008-а регионалният шеф на област София-град е издал за него Акт за частна държавна благосъстоятелност. Държавното дружество Национална компания "Железопътна инфраструктура " незабавно подхваща дейности за продажбата му. След решението на Министерския съвет тя да бъде осъществена документите са изпратени в Министерството на районното развиване и благоустройството (в сходство с условията на настоящото тогава законодателство), с цел да бъде открита процедура за продажба на целия парцел, а началната му тръжна цена е избрана на 115 300 000 лева без Данък добавена стойност. Процедурата обаче по този начин и не е почнала, защото през месец юни 2008-а актът за частна държавна благосъстоятелност е анулиран от регионалния шеф с претекста, че парцелът не е нанесен в утвърждения кадастрален проект на регион "Изгрев " на Столичната община. След анулацията на акта е направена схема план за нанасяне на парцела с повърхност от 60 009 кв. м, отразена в кадастралния проект. Още същата година от терена на гарата са обособени два парцела, само че процедурата и по тяхното нанасяне също е прекъсната поради постъпили възражения от заинтригувани лица по формирания Акт за непълноти и неточности.

Очевидно

чиновническото разтакаване

за окончателното изчистване на документите за отделяне на този инак голям терен е "стопило " квадратурата на парцела. Както към този момент казахме, последният провален търг беше за 37 дка, а цената му безусловно се беше сринала до неразбираемост - от 115 млн. на 13 млн. лв.. Сега пък иде тирада за 20 дка. Какво се е случило с останалите? Оказа се, че изчезналите 17 дка нямат изход на улица и няма по какъв начин да бъдат продадени независимо.Според пресцентъра на държавната компания сега те били в развой на "преобразуване ". Каквото и да значи това. А може би пък това е и задачата на мероприятието - този, който купи "ограждащия " терен, ще се снабди с правото да изкупи "вътрешния ", без да се постанова да се явява на търг... А явно този път интерес към парцела има. Още през лятото на тази година в. "БАНКЕРЪ " заяви, че има вид някогашната гара "Пионер " да се трансформира в следващия нов състезателен, развлекателен и атракционен комплекс на София.

Това стана ясно от идейния план за новия обстоен организационен проект на Борисовата градина. В него бяха разказани доста положителни хрумвания (сред които е и възобновяване в достоверния му тип на Горския дом и на направената от занаятчия Рачо Ангелов комбинация от дърворезбовани архитектурни елементи), реализиран е условен баланс сред опазване на достоверността на Борисовата градина и преобразяването й в съвременен парк. Но някак "между другото " в проекта се беше промъкнала и от дълго време лелеяната от някои бизнесмени фантазия да трансфорат част от него в

изявен печалбарски регион

В един миг се разбра, че изоставената гара "Пионер " ще се трансформира в такова място. Пак зашумя недоволството на жителите против плануваното в проекта създаване на паркинг и на състезателен център на това място. Те упорстваха то да бъде завършено като зелена повърхност за отдих и отмора, с цел да не се трансформира в копие на към този момент позабравения случай с територията на "София ленд ", където в последна сметка беше изсечена гората, с цел да може мястото да бъде препълнено с офис здания, с хотели, с блокове...

Подробният организационен проект на парка е направен от едноличното сдружение с лимитирана отговорност "Ковачев архитекти ", благосъстоятелност на чл.-кор. на Българска академия на науките проф. д.а.н. арх.Атанас Ковачев, което преди две години завоюва състезанието за устройствена идея на парка. Основната концепция на този план беше в най-голяма степен да се запазят зелените площи. А самият арх. Ковачев сподели, че за екипа му, в който любимци са пловдивски проектанти - ландшафтните архитекти Станимир Шаламанов и Владимир Маринов, от най-голямо значение е "паркът да бъде място за отдих, а на по-заден проект да бъдат оборудванията за спорт и занимания ".

Може би някакъв късмет за въжделенията на жителите предлага събитието, че поръчаният още преди две години от Столичната община нов обстоен организационен проект на региона към момента не е признат. И до ден сегашен регулация на региона няма, защото компанията реализатор към момента чака изходни данни от... общината и от районните администрации.

Липсата на регулация обаче на процедура смъква цената на парцела и към този момент не е ясно каква ще бъде неговата оценка при оповестяването на търга. В същото време обаче от едната страна на терена (зоната сред някогашния увеселителен парк "Софияленд " и МОЛ "Парадайс ") е разположена една от най-атрактивните зони за жилищно и офис строителство. През 2015-а там стартира реализацията на жилищен план на свързаната с Първа капиталова банка "Билто овърсийз трейдинг ". Разгънатата му застроена повърхност ще е 50 хиляди кв. метра. На мястото се строят интензивно и офиси. Според данни от Имотния указател цените на квадратен метър земя в този регион доближават 400 евро.

От другата му страна - към квартал "Дианабад ", пък се намира територията на някогашната мебелна фабрика "Фурнир ", на чийто терен отпреди две години също се строи много интензивно. Във крайна фаза е планът "Диамант " на строителната компания "Артекс ", който бе разгласен за един от най-луксозните в сегмента на жилищните здания в столицата.

Каква ще е оценката в този момент, към момента не е ясно. А от нея пък ще стане ясно дали към този момент има "неустоимо предложение " към ръководещите, или просто това е ход да се предизвика вкус.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР