Правителството одобри създаването на нова болница - МБАЛ Свети Иван

...
Правителството одобри създаването на нова болница - МБАЛ Свети Иван
Коментари Харесай

Кабинетът намери място за нова болница в Габрово

Правителството утвърди основаването на нова болница - МБАЛ " Свети Иван Рилски Габрово “ ЕООД. Това е първото лечебно заведение за болнична помощ, което се основава с решение на Министерския съвет. От началото на годината е в действие смяна в закона и към този момент разрешенията се дават от Министерски съвет, а не от Министерството на здравеопазването.

Благодарение на това за пръв път има и обществена информация за проектите на вложителя и има ли публичен запас за реализирането им. Тригодишният бизнес проект за развиване на МБАЛ " Свети Иван Рилски Габрово “ ЕООД планува лечебното заведение да разполага със 107 кревати и да извършва медицински действия специалностите по вътрешни заболявания, пневмология и фтизиатрия, кардиология, гастроентерология, нефрология, ендокринология и заболявания на обмяната, нервни заболявания, физикална и рехабилитационна медицина и образна диагностика, оповестяват от Министерски съвет.

По закон обаче появяването на нова болница би трябвало да е съобразена с потребностите от съответното лекуване в съответната област, а също и да се желае мнение от здравната каса може ли да подписа контракт и да финансира това лечебно заведение. " Съгласно оценката на потребностите, направена от Изпълнителна организация „ Медицински контрол “ въз основа на Националната здравна карта, в област Габрово изцяло са изчерпани опциите за откриване на нови кревати по специалностите гастроентерология, ендокринология и заболявания на обмяната, нервни заболявания, както и непрофилирани вътрешни кревати, а за нови кревати по специалностите кардиология, нефрология, пневмология и фтизиатрия, физикална и рехабилитационна медицина в областта са лимитирани ", оповестяват от Министерския съвет. Становището на здравната каса пък гласи, че " е нецелесъобразно увеличение на финансирането на лечебните заведения за болнична помощ в област Габрово за възнаграждение на действия, които се извършват от съществуващите лечебни заведения ".

Затова и Министерският съвет е одобрил основаването на болничното заведение, само че единствено за медицински действия по специалности, за които има нужда в Габровско - вътрешни заболявания, пневмология и фтизиатрия, кардиология, нефрология, физикална и рехабилитационна медицина и образна диагностика.

До три месеца шефът на сдружението може да подаде заявление до министъра на опазването на здравето за издаване на разрешението. 

 

ФАЛСТАРТ

Срокът за подаване на офертите за изграждане на Национална детска болница е продължен с решение на здравния министър Кирил Ананиев, сочат документите по търга. Първоначалният период за подаване и надлежно отваряне на офертите беше 20 и 21 август, а новият е към този момент 11 и 12 септември. Променени са и условията към участниците - евентуалните претенденти към този момент би трябвало да имат опит не просто в строителството, а в строителството на лечебни заведения и да потвърдят, че в последните 5 години да строили или ремонтирали лечебно заведение.

Търгът към този момент стартира със скандал, така като Камарата на архитектите иска от Комисията за защита на конкуренцията прекъсване на поръчката, защото изискванията в нея не подсигуряват качество.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР