Правителството одобри промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

...
Правителството одобри промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол.
Коментари Харесай

Сортови семена - Елит остава държавно

Правителството утвърди промени в Закона за приватизация и следприватизационен надзор. Проектодокументът планува смяна в листата на комерсиалните сдружения с повече от 50 на 100 държавно присъединяване в капитала си или обособени елементи от тях.

Министерството на земеделието, храните и горите желае прекъсването на процедурата по приватизация на комерсиалното сдружение - "Сортови семена - Елит " ЕАД. По този метод страната ще може посредством него да организира лична политика в семепроизводството, изключително във връзка с структурообразуващи култури - зърнени, житни, механически. Тези растения имат стратегическо значение за стопанската система ни, а и образуват главния дял от износа на земеделска продукция в България. Тази група култури изисква огромен размер посевен материал, както и адаптиране на сортовете към локалните условия. Агроминистерството ще резервира "способността за интервенция в производството и пазара на семена при нужда, да вземем за пример за регулация на цените ".

Министерството е едноличен притежател на капитала на сдружението. Софийската компания се занимава със селекция, произвеждане, мостра и предпазване на семена и на посадъчен материал. Днес то е неконкурентно по отношение на другите компании за произвеждане на семена поради проточилата се с години процедура за неговата приватизация (от март 2000 г.). Това висящо състояние ограничаваше опциите му да получи финансиране от банкови институции, европейски стратегии или от други източници. Но откакто през предходната година бе продаден губещият от години клон - "Опитна станция по сортоподдържане и семепроизводство - Бяла Слатина ", компанията може да се концентрира върху модернизацията и развиването на другия работещ обект - в Кнежа, който сега устоя компанията.

Продукцията на компанията понижа в последно време като разследване от стеснената обстановка на пазара общо за страната. На всичко от горната страна продуктовата листа на компанията включва главно достоверни български сортове и хибриди, до момента в който от ден на ден се усилват продажбите на вносни семена.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР