Правителството одобри проекта за договора за добросъседство и сътрудничество с

...
Правителството одобри проекта за договора за добросъседство и сътрудничество с
Коментари Харесай

Кабинетът одобри текста за договора с Македония, готвим ЖП и газова връзки

Правителството утвърди плана за контракта за добросъседство и съдействие с Македония на днешното съвещание на Министерския съвет. 

Подписването на контракта е " израз на желанието на Република България да построи добросъседски връзки, учредени на европейските полезности. Осезаеми резултати след подписването на контракта ще бъдат: съдействието в двустранен и многостранен проект, разширението на транспортните връзки и връзки, присъединяване и асимилиране на средства по районни инфраструктурни и по транс-гранични планове, както и улеснение на контактите сред жителите на двете страни ", показват по отношение на признатите текстове от държавната пресслужба.

Договорът би трябвало да бъде подписан на 2 август в Македония, по време на честванията на годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. Това беше оповестено още по време на визитата на македонския министър председател Зоран Заев в София. 

Днес текста на контракта за добросъседство беше утвърден и 

В същото време през днешния ден кабинетът утвърди и още два текста - за създаване на железопътна връзка с Македония и за изследване на опцията за създаване на газова връзка сред двете страни. 

Ще бъде основана взаимна газова работна група, която за 6 месеца след влизането в действие на документа ще би трябвало да подготви авансово технико-икономическо изследване за създаване на газовата връзка с Македония.

Групата ще би трябвало да показа разбор на техническите, пазарните, икономическите, финансовите и регулаторните аспекти на плана и да разпознава решения за нужната инфраструктура на територията на двете страни. Въз основа на резултатите от тези изследвания ще бъдат взети следващи решения по отношение на построяването на нова газова връзка, прецизираха от държавното управление.

Кабинетът утвърди и меморандум за съгласие в региона на превоза, който планува доизграждане на железопътната връзка по направлението София - Перник - Радомир - македонска граница до 2027 година

Македония, от своя страна, се ангажира да построи жп направлението Крива паланка - Деве хълм - българска граница до края на 2025 г.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР