Правителството одобри на днешното си заседание на Министерския съвет позицията

...
Правителството одобри на днешното си заседание на Министерския съвет позицията
Коментари Харесай

В Брюксел държим на правна яснота около Регламента за батериите

Правителството утвърди на днешното си съвещание на Министерския съвет позицията на България за съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по околна среда . То ще се организира на 20 декември 2021 година в Брюксел. Позицията отразява положението на водените договаряния на равнище Европейски Съюз и изразяваната от България позиция по обсъжданите въпроси към 10 декември 2021 година.

В дневния ред на съвещанието е планувано министрите да обсъдят отчет за напредъка по плана на Регламент за батериите и отпадъчните акумулатори. България ще изрази единодушие с обрисуваните от Словенското председателство на Съвета на Европейски Съюз тематики в отчета за напредъка, които от политическа и правна позиция изискват по-нататъшна и задълбочена работа.

България поддържа позицията си за нуждата от реализиране на правна изясненост, ясно установяване на отговорностите и задължените лица по използването на новите условия след края на виталния цикъл на батериите.

Предвижда се Съветът да организира политически спор по пакета „ Подготвени за цел 55 “ (Намаляване на излъчванията на парникови газове с минимум 55% до 2030-а).

Приоритет за страната ни е в тези договаряния да реализираме правилен баланс в осъществяването на задачите за понижаване на излъчванията парникови газове по метод, който регистрира националните особености (в това число и географски), стартовата позиция на страната при реализиране на задачите, спазването на правилото за софтуерна индиферентност, както и обезпечаването на равномерен и обективен социално-икономически преход и опазване на конкурентоспособността.

Министрите ще обменят отзиви и по неотдавна признатата от Европейската комисия Стратегия на Европейски Съюз за почвите за 2030 година. България приветства новата Стратегия като основен детайл за формулирането и ефикасното използване на политиките по запазване на почвените запаси, тяхното стабилно прилагане и възобновяване.

По отношение на съвещанието на непрекъснатите представители на страните членки в Европейски Съюз (КОРЕПЕР II) , което ще се организира на 21 декември 2021 година в Брюксел, страната ни поддържа преназначаването на шестима съдии и назначението на други трима съдии в Общия съд на Европейския съюз.

По-конкретно България поддържа предложенията на Естония, Кипър и Финландия за преназначаване на Лори Мадис и Ико Ном, на Анна Маркули и Савас С. Папасавас, както и на Тюла Пиня и Хайки Канинен на поста арбитър в Общия съд с мандат до 31 август 2028 година.

България се афишира " за " и предложенията на Словения за назначение на Дамян Куковец на поста спомагателен арбитър в Общия съд с мандат до 31 август 2025 година, на Гърция - за назначение на Йоанис Димитракопулос на поста арбитър в Общия съд с мандат до 31 август 2022 година, както и на Ирландия за назначение на Сузане Кингстън на поста арбитър в Общия съд с мандат, изтичащ на 31 август 2025 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР