Правителството одобри изменения в Оперативната програма Транспорт и транспортна инфраструктура

...
Правителството одобри изменения в Оперативната програма Транспорт и транспортна инфраструктура
Коментари Харесай

Кабинетът разшири обхвата на проекта за жп линията с Македония

Правителството утвърди промени в Оперативната стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура " за интервала 2014-2020 година. С измененията ще бъде прецизиран обсегът на заложените за финансиране жп планове.

Според промените от оперативната стратегия отпадат жп сектори, за които към този момент има обезпечено финансиране от Механизма за обвързвана Европа. Това са жп правите Волуяк - София - Елин Пелин, Костенец - Септември и жп възел Пловдив.

Промените плануват и уголемение в обсега на плана за подготовка на жп линията Радомир - Гюешево. С окрупняването на плана по цялото направление София - Перник - Радомир - Гюешево - граница с Република Македония ще бъдат увеличени действителните изгоди от осъществяването му, показват от пресцентъра на Министерски съвет.

 Линията София-Скопие е приоритет за връзките ни с Македония
Линията София-Скопие е приоритет за връзките ни с Македония

Модернизацията на съществуващото трасе София-Гюешево е приоритет

Припомняме, съгласно министърът на превоза, осведомителните технологии и известията ивайло Московски построяването на железопътната връзка сред София и Скопие отваря нова страница в връзките сред двете страни. По думите му планът ще подсигурява транспортната съгласуваност сред двете страни и ще докара до по-голяма сигурност, резистентност и стопански напредък за целия район.

Припомняме и че транспортните министри на България и Македония подписаха Меморандум за съгласие за развиването на железопътните връзки сред София и Скопие. Документът беше подписан дружно с Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред България и Македония на 1 август тази година.

 Подписахме контракта за добросъседство с Македония Обновена
Подписахме контракта за добросъседство с Македония

България е първата страна в света, признала Република Македония

От обсега на Оперативната стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура " за интервала 2014-2020 година отпада Интермодален терминал в Русе. Това се постанова заради нужда от в допълнение изследване за развиване на товарните транспорти по направлението Север - Юг, което да дефинира успеваемостта на подобен вид оборудване, ситуирано в Русе. По оперативната стратегия ще бъде финансиран план " Проучване за развиване на жп направление Север-Юг ".

 Гара Подуене-разпределителна няма да е Интермодален терминал
Гара Подуене-разпределителна няма да е Интермодален терминал

Решението е на Министерски съвет, 10 години след определянето й за обект с национално значение

Промените включват още изменение в плана за реорганизация на гарови комплекси по главната TEN-T мрежа, като жп гара Чирпан се заменя от жп гара Карнобат. В плана за рационализация са включени още жп гарите Стара Загора, Нова Загора, Казичене, Искър и Подуяне.

 Модернизираме до 2030 година транспортната инфраструктура
Модернизираме до 2030 година транспортната инфраструктура

Управляващите утвърдиха Интегрирана транспортна тактика
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР