Правителството одобри днес искане до Конституционния съд за даване на

...
Правителството одобри днес искане до Конституционния съд за даване на
Коментари Харесай

Конституционният съд ще определи механизма за разследване на главния прокурор

Правителството утвърди през днешния ден искане до Конституционния съд за предоставяне на наложително пояснение на наредбите на член 126, алинея 2 от Конституцията на България за механизма за следствие на основния прокурор. Повод за тълкувателното запитване, което следва да бъде импортирано, са отправените рекомендации от самостоятелния механически разбор на прокуратурата за нуждата от правене на ефикасен механизъм.

Според министрите Конституцията не дава явен отговор на този въпрос, а това води до разнообразни тълкувания и съмнения, както в юридическите, по този начин и в политическите среди.

Формулиран е следният съответен въпрос: „ Общият контрол за правда и методическото управление, реализирани от основния прокурор според член 126, алинея 2 Конституция на Република България, включват ли случаите, когато прокурор прави инспекции, следствие и други процесуални дейности по сигнали против основния прокурор, поради общоприетия юридически принцип „ никой не може да съди себе си “ /nemo judex in causa sua/, който е детайл на правовата страна? “

Като мотив за допустимост на тълкуването е посочено, че нормата на член 126, алинея 2 от Конституцията не дава явен отговор на този въпрос, а това води до разнообразни тълкувания и съмнения, както в юридическите, по този начин и в политическите среди с оглед импортирания на 9 декември 2019 година в Народното събрание план на Закон за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР