Правителството няма визия за нов модел на пътна безопасност, заяви

...
Правителството няма визия за нов модел на пътна безопасност, заяви
Коментари Харесай

НПО-та настояват за спиране на законопроекти за движение по пътищата

Правителството няма визия за нов модел на пътна сигурност, съобщи Богдан Милчев от Института за пътна сигурност.

Той взе участие в полемика за рисковете, скрити в новите планове за закони за придвижване по пътищата. На събитието участваха над 10 цивилен организации, които настояха законопроектите да бъдат спрени и в работните групи по правене на нови текстове да бъдат признати специалисти от неправителствения бранш.

Системата на пътната сигурност в България се ръководи неподготвено, сподели Богдан Милчев и добави, че от 10 години в Министерски съвет не е внасян отчет за положението на пътната сигурност. Той посочи, че са получени 75 страници сериозни бележки по новите законопроекти, като броят им се усилва. Текстовете крият проблеми за всички участници по пътищата – за велосипедистите, за мотористите, за хората с увреждания, уточни Милчев и даде няколко съответни образеца.

"Отменят правилото, че дясностоящият има преимущество в кръгово придвижване. Те желаят да извадят България от конвенцията. Това значи, че всички чужденци, които идват в България, би трябвало да знаят, че България се движи по други правила. Те стигат още по-далече - разменят местата от един закон в различен, защото разделяйки механично закона, дават пълномощия на министъра на превоза в Закона за придвижване по пътищата, а тези пълномощия би трябвало да бъдат в Закона за пътните транспортни средства.

И противоположното вършат - включват Министерство на вътрешните работи в Закона за пътните транспортни средства, вместо да бъдат в Закона за придвижване по пътищата. Също установяваме огромен бисер: условието за наложително съоръжение на всички коли с вериги от 15 ноември до 1 март, сподели Милчев.

Той добави и че се предлага въвеждане на предписание, което не разрешава превключването на скорости на ЖП прелез: "Хора, това предписание беше 1968-а година, когато колите не бяха толкоз механически надеждни. Тези специалисти, които би трябвало да подсигуряват нашата сигурност, ние не ги знаем кои са, само че те живеят в друго време ".

Богдан Милчев добави, че препоръчаните законопроекти би трябвало да бъдат спрени и да се изготвят нови, само че с присъединяване на специалисти от неправителствените организации.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР