Правителството направи една преломна крачка, която ще ни позволи да

...
Правителството направи една преломна крачка, която ще ни позволи да
Коментари Харесай

България открива огромна индустриална зона край София

Правителството направи една преломна крачка, която ще ни разреши да създадем предпоставките най-сетне в България да притеглим основен стратегически интернационален вложител. Ще създадем тази почва, с цел да може България да има огромно произвеждане в размер на 1-2 милиарда евро. Днес с решение на Министерски съвет обособихме първата по рода си държавна индустриална зона „ Доброславци “. Зоната ще се намира на 15 км. от София, което ще обезпечи и доста работни места. Ще стъпим на най-хубавите международни практики. Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев по време на брифинг.

По думите му зоната ще дава отговор на потребността на хората. “Залагаме на качествена инфраструктура – ще има зелени площи, велоалеи, ще има зарядни колонки за коли. Това е един от най-бързо растящите сегменти в страната. В момента той способства за 11% от Брутният вътрешен продукт на страната ”, изясни министърът.

Бюджетът на процедурата е 212 млн. лева, като минималният размер на безвъзмездната помощ за план е 1 млн. лева По мярката ще могат да аплайват оператори на всички индустриални зони и паркове в страната – държавни, общински, взаимни и частни, новосъздадени или в напреднал стадий на развиване по четири посоки – довеждаща инфраструктура, вътрешна за зоната инфраструктура, здания за научно-изследователска активност и създаване на екоинфраструктура като да вземем за пример зарядни станции за електрически автомобили.

„ Няма да спрем до тук. Предвидили сме още две индустриални зони. Те са част от огромната тактика за икономическо развиване на страната “, посочи той.

Министър Пулев изясни и за какво до в този момент България не е съумяла да се пребори за основен стратегически вложител в сегмент „ Производство “.

“До този миг страната не беше основала предпоставки за привличането на сходен жанр вложители, тъй като нямаме качествени местоположения, качествени терени, нямаме качествена инфраструктура. Липсвала ни е една самодейна позиция, до момента страната е реагирала реактивно “, сподели още Пулев.

„ Създаваме предпоставките да успеем да притеглим основен вложител от висок диаметър. Най-важното е, че създадохме всичко условия това да се случи в най-кратък интервал от време. Мога да споделя, че през последните месеци сме в разговор с доста предпочитани вложители. Говорим за такива от Европа и Азия. Те ще трансформират лицето на страната и ще основат хиляди работни места. Заложили сме всички предпоставки да създадем още две такива зони в Южна и Северна България. Това е част от дълготрайна тактика ”, акцентира Пулев. 

“Автомобилната промишленост го заслужава. Спрели сме се тази зона да бъде ръководена от дъщерно сдружение на Националната компания “Индустриални зони ” на база на опита. С това решение отговаряме на покачвания капиталов интерес на компании от Азия и Европа. България демонстрира самодейна позиция и няма да бъде заобикаляна от огромните вложители ”, посочи министърът на стопанската система Никола Стоянов. 

Министър Пулев добави, че страната е съумяла да приватизира тази локация, която в предишното е била употребена за летище на военните. Той сподели, че през годините терена е бил обект на сериозен интерес от голям брой вложители. Според него индустриалната зона ще се трансформира в основна за страната, тъй като е близо до София и основава условия за работна ръка.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР