Правителството на Великобритания е близо до това да даде зелена

...
Правителството на Великобритания е близо до това да даде зелена
Коментари Харесай

Новите ядрени амбиции на Великобритания след проваления проект с Hitachi за £20 млрд.

Правителството на Англия е покрай това да даде " зелена светлина " за построяването на два нови енергоблока с нуклеарни реактори EPR от трето потомство в нуклеарната централа " Сайзуел Си " в Съфолк, Югоизточна Англия.

По информация на BBC през последните седмици управляващите на Острова са ускори договарянията с френския нуклеарен колос EDF, който би трябвало да строи реакторите.

Към момента няма публични данни за финансовото естество на договарянията за новите нуклеарни мощности, само че това скоро може да се промени, тъй като държавното управление на страната декларира все по-голяма увереност, че Англия се нуждае от нови нуклеарни реактори. По непотвърдена информация планът се прави оценка на 18 милиарда паунда.

EDF и китайската China General Nuclear Power Corporation имат надлежно 80% и 20% в плана, като и двете компании към момента не са дали гласност на желанията си.
 Лоша вест за Англия: Hitachi се отдръпна от нуклеарен план за £20 милиарда
Лоша вест за Англия: Hitachi се отдръпна от нуклеарен план за £20 милиарда

Японската компания се отдръпна от плана за съживяването на централата Wylfa в Уелс

Развитието на нуклеарната промишленост на Англия е тематика, която се разисква засилено през последните месеци, изключително в подтекста на постигането на въглероден неутралитет и пандемията на новия ковид. Страната е и една от дребното развити страни, в които все още не престават да се построяват нуклеарни мощности.

Донякъде проектите за двата нови енергоблока в " Сайзуел Си " могат да се прегледат като отплата, поради скорошната неприятна вест за от дълго плануван план за нова нуклеарна централа на Острова. Проектът беше оценен на 20 милиарда паунда. Става въпрос за възраждането на нуклеарната електроцентрала Wylfa, известна още като някогашната електроцентрала Magnox, която е ситуирана покрай северозападното крайбрежие на Уелс. Работата на централата стопира вечно на 30 декември 2015 година, след 44 години употреба. На 4 април 2017 година Horizon Nuclear Power - дъщерното сдружение на Hitachi, разработващо плана - подава молба до Службата за нуклеарно контролиране на Англия за създаване на два нови и съвременни реактора на мястото на остарялата станция. А на 16 септември тази година сдружението разгласи, че се изтегля от плана.

Англия също по този начин не един път е показвала интереса си към развиването на дребните модулни реактори (ММР), в които съгласно мнозина специалисти се крие бъдещето на нуклеарната промишленост. Преди малко повече от месец държавното управление, че ще поддържа с 2 милиарда паунда създаването на ново потомство мини нуклеарни реактори от консорциума, управителен от Rolls-Royce и сплотяващ 9 компании, измежду които Laing O " Rourke и Atkins. В средата на месец юли кабинетът заяви, че ще 40 милиона паунда за развиване на усъвършенствани нуклеарни модулни реактори и дребни модулни реактори. А през месец ноември предходната година Британската организация за научни проучвания и нововъведения (UKRI) на Rolls-Royce по плановете за ММР.
 С £2 милиарда Англия задълбочава поддръжката си за дребните модулни нуклеарни реактори
С £2 милиарда Англия задълбочава поддръжката си за дребните модулни нуклеарни реактори

Страната има огромен интерес към създаването на по-малки нуклеарни мощности
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР