Правителството на Швейцария застана зад кандидатурата на Сион за домакин

...
Правителството на Швейцария застана зад кандидатурата на Сион за домакин
Коментари Харесай

Швейцарското правителство ще подкрепи Сион за зимните игри през 2026 г. с 1 млрд. франка

Правителството на Швейцария застана зад кандидатурата на Сион за хазаин на зимните олимпийски игри през 2026 година В сряда кабинетът даде обещание да обезпечи 1 милиарда швейцарски франка за провеждането на форума.

Сион е считан за любимец да вземе игрите, откакто Инсбрук се отхвърли. Австрийският град организира референдум измежду жителите си на 15 октомври, които гласоподаваха срещу провеждането на олимпийски игри в Австрия. Това е следващ случай, в който град се отхвърля, откакто в началото е декларирал интерес.

В последните години Международният олимпийски комитет (МОК) среща огромни компликации в привличането на заинтригувани градове домакини.

" Правителството вижда зимните олимпийски игри като чудесна опция за развиване на спорта, стопанската система и обществото в Швейцария ", се споделя в публично известие на кабинета след утвърждението за социална поддръжка за кандидатурата на Сион 2026.

Едно от главните условия, сложени от държавното управление, е да се употребява основно съществуващата инфраструктура.

Досега Швейцария е посрещала зимни олимпийски игри два пъти – през 1928 и 1948 година И в двата случа хазаин е Сен Мориц. През февруари гласоподавателите в този кантон отхвърлиха опцията за трето осъществяване.

Сион един път е бил претендент за зимна олимпиада - тази през 2006 година Тогава швейцарският град губи борбата с Торино с 36:55 гласа.

Домакинът на игрите през 2026 година ще бъде избран по време на 134-ата сесия на МОК в Милано през юли 2019 година Следващите игри са следващата година в Пьончан, Южна Корея, а през 2022 година в Пекин. Останалите градове, които към момента са в конкуренцията за 2026 година, са Сапоро (Япония), Алмати (Казахстан), Солт лейк сити (САЩ) и Калгари (Канада).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР