Правителството на Швеция планира да подаде молба за членство в

...
Правителството на Швеция планира да подаде молба за членство в
Коментари Харесай

Швеция кандидатства за НАТО следващата седмица

Правителството на Швеция възнамерява да подаде молба за участие в НАТО идната седмица, оповестява "Ройтерс ", базирайки се на шведският в. "Експресен ".

Това се случва на фона на упованията в неделя Финландия да разгласи публично решение да кандидатства за причисляваме към Алианса.

В понеделник Народното събрание на Швеция ще разиска обстановката в региона на сигурността, след което министър председателят Магдалена Андершон ще свика особено съвещание на кабинета, на което ще бъде взето публично решение за подаването на молба. Веднага по-късно тя ще бъде изпратена.

След съветската инвазия в Украйна, която Москва назовава "специална военна интервенция ", имаше упования Швеция и Финландия да потърсят по-голяма сигурност посредством присъединение към НАТО , изоставяйки десетилетия на необвързаност с военни съюзи.

Утре се чака обзор на политиката на сигурност на Швеция, в чието правене вземат участие всички парламентарни сили. Управляващите социалдемократи имат намерение да разгласят позицията си за участие в НАТО в неделя.

По-рано през днешния ден президентът на Финландия Саули Ниинисто и министър-председателят Санна Марин съобщи, че страната им би трябвало да кандидатства за присъединение към НАТО "незабавно ", оказвайки голям напън върху Швеция да последва образеца.

Финландия е най-близкият боен съдружник на Швеция и единствената друга скандинавска страна, която не е член на НАТО.

Военният неутралитет от дълго време е политическа основа за доста шведи и макар че от известно време насам поддръжката за участието в НАТО пораства - множеството социологически изследвания през последните месеци демонстрират ясно болшинство в негова изгода - доста от жителите на страната към момента се двоумят.

Съединените щати и Германия към този момент оповестиха, че "силно поддържат " Швеция и Финландия за участие в НАТО.

Русия, с която Финландия има обща граница от 1300 км, към този момент предизвести, че ще разположи нуклеарни оръжия и хиперзвукови ракети в своя балтийски анклав Калининград, ако Финландия и Швеция решат да се причислят към НАТО.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР