Правителството на САЩ ще изпрати делегация на високо равнище в

...
Правителството на САЩ ще изпрати делегация на високо равнище в
Коментари Харесай

САЩ затоплят отношенията с Китай и ухажват Африка

Правителството на Съединени американски щати ще изпрати делегация на високо ниво в Китай, с цел да извърши обещанието на китайския водач Си Цзинпин и президента на Съединени американски щати Джо Байдън за стопляне на връзките, заяви Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Помощник-държавният секретар за Източна Азия и Тихия океан Даниел Критънбринк ще съпровожда директорката Съвета за национална сигурност за Китай и Тайван Лора Роyзънбъргър от 11 до 14 декември. Те ще посетят Китай, Южна Корея и Япония.

В Китай Критънбринк ще поеме щафетата от Джо Байдън след срещата му със Си Цзинпин в Бали в средата на ноември. Двамата водачи дадоха обещание да " продължат отговорно да ръководят конкуренцията " сред двете страни и да " проучат евентуални области на съдействие ", съобщи Държавният департамент. Джо Байдън и Си Цзинпин разискаха противоречиви въпроси като бъдещето на Тайван, рестриктивните мерки на Съединени американски щати върху вноса на китайски софтуерни артикули и въздействието на Китай по света.

Даниел Критънбринк ще приготви и визитата на ръководителя на дипломацията Антъни Блинкън, планувано за началото на 2023 година, което ще бъде първото посещаване на изтъкнат американски посланик в Китай от четири години насам.

Междувременно бе обявено, че Байдън ще бъде идната седмица хазаин на среща на високо ниво с Африка, с цел да съживи връзките с континента в изискванията на конкуренция от страна на Китай и Русия, съобщи Франс прес.

Тридневната среща на върха във Вашингтон ще бъде опция да се разгласят нови вложения, да се приказва за продоволствената сигурност - влошена от войната в Украйна - и изменението на климата, само че също и за демокрацията и ръководството. И може би най-много с цел да покаже, че Съединени американски щати към момента се интересуват от Африка, осем години след първата сходна среща на върха през 2014 година по времето президента Барак Обама.

Бившият президент Доналд Тръмп не криеше, че не се интересува от африканския континент, до момента в който Джо Байдън, бранител на мултилатерализма, има намерение да върне Африка в центъра на международната дипломация. Той поддържа концепцията за място за Африка в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и ще призове на срещата на върха Африканският съюз да бъде публично показан в Г-20, съобщи президентски консултант.

Китай е най-големият заемодател на бедните и разрастващите се страни в света и влага обилни средства в богатия на запаси африкански континент.

По същия метод Русия доста усили наличието си там, в това число посредством изпращане на наемници, и поддържа тесни връзки с някои столици, изключително с тези, които при започване на март взеха решение да не поддържат резолюцията на Организация на обединените нации, осъждаща нахлуването в Украйна - главен мотив за напрежение в връзките със Съединени американски щати.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР