Правителството на САЩ е издало първата по рода си в

...
Правителството на САЩ е издало първата по рода си в
Коментари Харесай

САЩ наложиха първа глоба за космически боклук

Правителството на Съединени американски щати е издало първата по рода си в света санкция на компания за това, че е оставила галактически отпадък в земната орбита, оповестяват от.

Федералната комисия по връзките е глобила Dish Network със 150 000 $ за това, че не е премахнала остарял спътник задоволително надалеч от други, които към момента се употребяват.

Компанията е признала своята отговорност за спътника EchoStar-7 и е договорила „ проект за сходство “ с FCC.

Космическият отпадък съставлява елементи от софтуерни устройства, които към този момент не се употребяват, само че обикалят околоземната орбита и основават заплаха от конфликти.

Официалното им название е галактически боклуци и измежду тях има неща като остарели спътници и елементи от галактически кораби.

От FCC споделят, че на височината, на която спътникът на Dish обикаля към Земята, той съставлява евентуален риск за други спътници.

EchoStar-7 е изстрелян през 2002 година в геостационарна орбита, която стартира при височина от 36000 км. над земната повърхнина.

От Dish е трябвало да отдалечат спътника на още към 300 км. от Земята, само че в края на виталния му цикъл през 2022 година той е бил изместен единствено на към 122 км. заради загуба на гориво.

Глобата в размер на 150 000 $ съставлява доста дребна част от приходите на Dish, които възлизат на 16.7 милиарда $ през 2022 година

Глобата обаче може да окаже резултат върху други сателитни компании, счита лекар Меган Арго, старши учител по астрофизика в Университета на Централен Ланкашър.

" Фактът, че за първи път употребяват регулаторните си пълномощия несъмнено най-малко ще притегли вниманието на останалата част от промишлеността, защото евентуално ще ги употребяват отново ", съгласно лекар Арго.

Смята се, че от стартирането на първия спътник през 1957 година в космоса са изстреляни над 10 000 изкуствени спътници, като повече от половината от тях към този момент не се употребяват.

По калкулации на НАСА в околоземната орбита има над 25 000 части от галактически парчета с дължина над 10 см.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР