Правителството на премиера Кирил Петков официално внесe оставката си в

...
Правителството на премиера Кирил Петков официално внесe оставката си в
Коментари Харесай

Кабинетът Петков вече е в оставка, Румен Радев свика светкавично консултации за нов мандат

Правителството на премиера Кирил Петков публично внесe оставката си в Народното събрание. Това заяви Българската национална телевизия. А президентът Румен Радев свика стремително съвещания с парламентарно показаните партии за старт на конституционната процедура по връчване на проучвателни мандати за ново държавно управление в границите на настоящия парламент.

Кабинетът “Петков ” остана на власт малко повече от шест месеца, само че не съумя да преодолее първия избор на съмнение - по този начин предходната седмица бе свален със 124 гласа от ГЕРБ, Движение за права и свободи, " Възраждане " и групата на Има Такъв Народ, която излезе от ръководещата коалиция. Това бе и първият сполучлив избор на съмнение в България в новата ни история.

Консултациите при президента стартират още през днешния ден. В 13.00 часа Румен Радев глава ще одобри представители на най-голямата парламентарна група - " Продължаваме промяната ". В 14.15 часа – представители на парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще бъдат на " Дондуков " 2, а в 15:30часа – Движението за права и свободи. В 16.45 часа на съвещания при президента ще са депутати от " Българска социалистическа партия за България ".

Консултациите не престават и на следващия ден – в 9.00 часа Румен Радев ще одобри представители на " ИТН ", в 10.15 часа – на „ Демократична България “, а в 11.30 часа президентът ще се срещне с представители на парламентарната група на Политическа партия " Възраждане ".

Първият мандат за сформиране на нов кабинет Радев по конституция би трябвало да връчи на претендент за министър председател, излъчен от най-голямата ПГ - тази на " Продължаваме промяната ". Все още не е ясно дали номиниран ще бъде още веднъж Кирил Петков или ще има нов претендент за поста.

Ако от Политическа партия не съумеят с кабинет президентът ще връчи втория мандат на ГЕРБ-СДС. Оттам към този момент оповестиха, че незабавно ще го върнат.

Държавният глава избира на коя от останалите парламентарни групи да връчи третия мандат.

При крах президентът би трябвало да разпусне Народното събрание, да назначи служебно държавно управление и да насрочи избори в границите на 2 месеца след разпускането на Народното събрание.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР