Правителството на Полша обвини председателя на Европейския съвет Доналд Туск,

...
Правителството на Полша обвини председателя на Европейския съвет Доналд Туск,
Коментари Харесай

Полша бясна на атаката на Туск от Брюксел

Правителството на Полша упрекна ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск, че " нападна Полша ", откакто той изрази паника от политиките на полското държавно управление.

" Днес, употребявайки позицията си да нападна полското държавно управление, той атакува Полша ", написа в " Туитър " полският министър председател Беата Шидло. Нейното националистическо държавно управление е на власт от две години.

По-рано Туск, някогашен полски министър-председател, свърза нейното държавно управление с " проекта на Кремъл ", без да коментира какво има поради.

Двамата полски политици са противници от дълго време.

Партията " Право и правдивост " на Шидло е в спор с Европейската комисия на няколко фронта: отводът ѝ да приема бежанци в границите на схемата за разселване на Брюксел; нейното поощряване на изсичането на антични гори; грубата интервенция в медиите и правосъдната система. Европейската комисия упреква " Право и правдивост ", че заплашва полезностите на Европейски Съюз в региона на върховенството на закона.

В обява в " Туитър " на полски през вчерашния ден, Туск, който е дясноцентристки либерал, написа: " Тревога! Тежък спор с Украйна, изолираност в границите на Европейския съюз, отклонение от върховенството на закона и независимостта на правосъдната система, офанзива против неправителствения бранш и свободните медии. Това тактика на " Право и правдивост " ли е или проект на Кремъл? Твърде сходно е, с цел да се спи умерено ".

През предходната седмица Европейският парламент одобри резолюция, която е извънредно сериозна към политиките на " Право и правдивост ".

Препратката на Туск към Кремъл наподобява да свързва " Право и правдивост " с хипотетичната интервенция на Русия в страните от Европейския съюз и Украйна.

Полша беше един от най-гласовитите критици на Русия, откогато Москва анексира Крим от Украйна през 2014 година и поддържа проруските сепаратисти в Източна Украйна.

През последните години Полша поддържа устрема на Украйна за по-близки връзки с Европейски Съюз, само че полско-украинските връзки остават доста обтегнати.

В събота избухна скандал, откакто полски граничари отхвърлиха да позволен ръководителя на комисията за възпоменание на Украйна, Святослав Шеремет.

Полският външен министър Витолд Вашчиковски също реагира яростно на обявата на Туск в " Туитър ", наричайки ги " обезверен вик на изтощение ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР