Правителството на Полша е изправено пред нарастващ натиск да разследва

...
Правителството на Полша е изправено пред нарастващ натиск да разследва
Коментари Харесай

Полската опозиция обвинява правителството в незаконно подслушване

Правителството на Полша е изправено пред възходящ напън да проверява изказванията, че нелегално е употребило против своите съперници Pegasus - прочут като мощен шпионски програмен продукт, оповестява „ Евронюз ”.

Либералният вестник „ Gazeta Wyborcza ” разгласява в понеделник отчет, в който се показва, че Централното антикорупционно бюро на Полша е закупило софтуера още през 2017 година и от този момент го употребява.

Мощният злотворен програмен продукт разрешава на потребителите му да проникват отдалечено в телефони без знанието на целта, да получават достъп до наличието или даже да поемат контрола над устройството.

Разследване от 2021 година откри, че Pegasus, основан от израелската компания NSO Group, е бил употребен от държавни управления по целия свят за шпиониране на деятели, публицисти и политици, в това число във Франция, Испания и Унгария.

NSO Group упорства, че единственото предопределение на Pegasus е да подкрепя правоприлагащите органи за битка с тероризма и проведената престъпност.

Полският " Уотъргейт

В Полша се появиха изказвания, че държавното управление е употребило Pegasus и за хакерски офанзиви против няколко опозиционни фигури.

Според „ Gazeta Wyborcza ” зловредният програмен продукт е бил закупен за повече от 5 млн. евро със специфични средства на Министерството на правораздаването, предопределени за жертви на закононарушения.

Твърденията за хакерски офанзиви бяха наречени " полски Уотъргейт " - отпратка към абсурда от 1972-1974 година, довел до оставката на някогашния президент на Съединени американски щати Ричард Никсън.

Миналия месец се появи информация, че телефонът на полския опозиционен сенатор Кшищоф Брейза, който по това време е началник на предизборната акция на Гражданската коалиция, през 2019 година е бил хакнат 33 пъти, евентуално посредством потребление на Pegasus.

Съобщенията, взети нелегално от телефона на Брейза, са изтекли в държавните медии, което е довело до „ клеветническа акция ”, съгласно изказванието на опозицията, а ръководещата партия " Право и правдивост " си обезпечи победа на изборите.

Хакнати бяха и телефоните на известния опозиционен юрист Роман Гиертих и прокурор Ева Врзошек - и двамата съперници на ръководещата партия.

Правителството продължава да отхвърля присъединяване

Въпреки тези известия в медиите, полското държавно управление омаловажава обстановката.

Заместник-министърът на правораздаването Михал Вош отговори в Twitter със фотография на игрова подпора от 90-те години на предишния век с името „ Pegasus ” и назова обвиняванията " претоплена гозба ".

Миналата седмица Вош съобщи пред полски медии, че " не знае за такава система ".

Но за опозицията тези изказвания са директна офанзива против демокрацията.

Богдан Клих - евродепутат от опозиционната партия " Гражданска платформа ", написа в Туитър, че " полският Уотъргейт уголемява обсега си ".

Pegasus освен е употребен нелегално, само че и е платен нелегално ", написа Клих, визирайки държавните средства, употребявани за закупуването на шпионския програмен продукт.

Изследователите на шпионския програмен продукт Pegasus обявиха, че това може да е единствено " върхът на айсберга " във връзка с обсега на наблюдението в страната.

Правителството непрестанно отхвърля обвиняванията даже за това, че е закупило Pegasus и отхвърля да стартира следствие на изказванията за хакерски офанзиви.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР