Правителството на Обединеното кралство обяви в сряда, че ще отложи

...
Правителството на Обединеното кралство обяви в сряда, че ще отложи
Коментари Харесай

Лондон отлага с 5 години забраната на нови бензинови и дизелови автомобили

Правителството на Обединеното кралство разгласи в сряда, че ще отсрочи с пет години възбраната за продажба на нови бензинови и дизелови коли. Това разгневи производителите, които предизвестяват, че този ход ще подкопае напъните на промишлеността да премине към електрически транспортни средства, оповестява CNN.    Забавянето е оповестено персонално от министър-председателя Риши Сунак, който към този момент смекчи някои от държавните политики в региона на зелената сила макар ожесточената опозиция на климатични деятели, членове на личната му партия и бизнеса.    " Изглежда, че не сме се съобразили с това, че този метод ще наложи неприемливи разноски на затруднените английски фамилии ", изяснява Сунак.     По думите му в случай че държавното управление се придържа към актуалната си политика за климата, " рискуваме да загубим единодушието на английския народ ".    Едновременно с това той декларира, че хората ще могат да купуват нови бензинови и дизелови коли до 2035 година, вместо до 2030 година, с което Обединеното кралство ще се изравни със страни като Германия, Франция, Испания, Италия, Канада и Швеция.    " Ще улесним прехода към електрически транспортни средства ", счита той. " Все отново ще осъществим интернационалните си задължения и ще реализираме нулева чиста консумация до 2050 година "    

Обединеното кралство разгласи възбраната от 2030 година през 2020 година, с което даде поръчка да стане първата огромна стопанска система, която ще декарбонизира автомобилния си превоз - основна стъпка към осъществяването на уговорките за нулева чиста стойност на нездравословните излъчвания до 2050 г. 
Сега обаче проектите на Сунак са необятно отразени, а автомобилните производители остро подлагат на критика предстоящата смяна в политиката във връзка с транспортните средства с нулеви излъчвания. Те са заделили милиарди за електрифициране на автопарковете си преди крайния период и се надяват, че задачата за 2030 година ще подтиква търсенето на електрически транспортни средства.    " Нашият бизнес се нуждае от три неща от държавното управление на Обединеното кралство: упоритост, ангажираност и поредност. Промяната на възбраната ще подкопае и трите ", разяснява Лиза Бранкин, ръководител на Ford UK. " Необходимо е политиката да се концентрира върху укрепването на пазара на електрически транспортни средства в кратковременен проект и да поддържа потребителите, до момента в който насрещните ветрове са мощни: инфраструктурата остава незряла, а разноските за живот са високи ".    Миналата седмица BMW разгласи, че ще влага 600 млн. паунда, подкрепени от държавното управление, в производството на електрически модел Mini в заводите си в Оксфорд и Суиндън в Обединеното кралство. От 2030 година марката Mini би трябвало да стане напълно електрическа в международен мащаб.    " Ние и цялата автомобилна промишленост се нуждаем от изясненост по тематиката за електрическите транспортни средства ", безапелационен е немският авто производител в изказване, представено от CNN.    Stellantis, която е притежател на марките Fiat, Peugeot и Citroën, също повтаря апела на BMW за изясненост и декларира, че се ангажира да реализира 100% нулеви излъчвания при продажбите на нови коли и микробуси в Обединеното кралство до края на десетилетието.    По-рано този месец компанията, основана вследствие на сливането на Fiat Chrysler и френската PSA Group, отбелязва началото на производството на електрически автомобили в завода си в Елсмиър Порт край Ливърпул. Тя влага 100 млн. паунда, с цел да трансформира производството си за електрически транспортни средства.   

Забавяне на електрическата трансформация 
Автомобилната промишленост в Обединеното кралство занапред се отърсва от сериозен спад, откакто през 2022 година производството на коли в страната доближава 66-годишно дъно. Тя също по този начин изостава в конкуренцията за създаване на електрически автомобили заради дефицит на локално произвеждане на акумулатори.    Секторът получава подтик през юли, когато индийската Tata Group декларира, че ще влага повече от 4 милиарда паунда в построяването на гигафабрика в Обединеното кралство, която ще обезпечи съвсем половината от батериите, от които Обединеното кралство ще се нуждае до 2030 година Но последната смяна в политиката, написа CNN, може да върне обратно този прогрес и в последна сметка да навреди на стопанската система, в случай че заплаши бъдещето на автомобилния бранш на Обединеното кралство.    Ако Англия желае да бъде водач в последователното унищожаване на замърсяващите транспортни средства, " потребителите би трябвало да желаят да преминат към тях, което изисква от държавното управление ясно и поредно обръщение, привлекателни тласъци и инфраструктура за зареждане, която основава убеденост, а не паника ", безапелационен е Майк Хоус, основен изпълнителен шеф на браншовата организация Society of Motor Manufacturers and Traders. " Объркването и несигурността единствено ще ги попречват, а намаляването на излъчванията от автомобилния превоз е единственият метод за реализиране на нулева чиста стойност ".    Независимият консултант на държавното управление по политиката в региона на климата, Комитетът по изменение на климата, споделя изцяло това мнение. В отчет за 2020 година комитетът декларира, че " цялостният преход " към електрически автомобили ще бъде " едно от най-важните дейности за реализиране на задачата на Обединеното кралство за нулеви чисти излъчвания ".   Застрашени работни места    При размиването на държавните политики в региона на климата Сунак евентуално е бил подсилен от резултата от неотдавнашните избори, на които неговата Консервативна партия съумя да резервира място в Лондон, което се очакваше да загуби, откакто гласоподавателите се разпалиха против въведената в града зона за свръхниски излъчвания.   

ULEZ, която таксува водачите с 12,50 паунда всеки ден, в който употребяват автомобил, който не дава отговор на строгите стандарти за излъчвания, беше разширена от кмета на Лондон Садик Хан от опозиционната Лейбъристка партия. 
" Нуждаем се от рационално зелено водачество ", разяснява Сунак. " Заклещени сме сред две крайности: тези, които желаят да се откажат изцяло от електрическия преход, и други, които с идеологическо старание настояват, че би трябвало да се движим още по-бързо. "     Той обаче се сблъсква с рецензии от страна на личната си партия. Отдръпването от програмата за климата " няма да помогне нито стопански, нито електорално ", счита някогашният министър на бизнеса и енергетиката Алок Шарма, който е ръководител на конференцията за климата COP26 в Глазгоу.    Саймън Кларк, различен народен представител от Консервативната партия, декларира в X, че този ход ще " унищожи " консенсуса на Обединеното кралство за справяне с климатичната рецесия.    Това може да навреди и на промишленост, в която работят 780 000 души и която генерира 10% от износа на Обединеното кралство. Повечето ръководители в бранша са съгласни, че прекосяването към електрически коли е неизбежно и даже че то към този момент набира скорост във Англия.    Според управляващите в страната до края на годината се чака електрическите транспортни средства да съставляват съвсем 18% от регистрациите на нови коли, спрямо едвам 0,7% през 2018 г.    Ако неверни стъпки в политиката или отслабваща държавна поддръжка доведат до това, че Обединеното кралство се трансформира в непривлекателно място за произвеждане на електрически автомобили, това може да заплаши бъдещето на английския авто бранш, безапелационни са ръководители на промишлеността пред CNN.   
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР