Правителството на Обединеното кралство обяви планове за облекчаване на регулирането

...
Правителството на Обединеното кралство обяви планове за облекчаване на регулирането
Коментари Харесай

В Англия разхлабват ограниченията за генно-редактирани култури

Правителството на Обединеното кралство разгласи проекти за облекчение на регулирането на генетично редактираните селскостопански култури след напускането на Европейски Съюз, заяви Агенция Франс Прес, представена от БГНЕС.

„ Извън Европейски Съюз ние сме в положение да насърчаваме нововъведенията, с цел да помогнем за развъждането на растения, които са по-силни и по-устойчиви на изменението на климата “, съобщи министърът на околната среда Джордж Юстис. Редактирането на гени е инструмент, който разрешава на Англия да се оправи с някои от най-големите провокации, пред които е изправена към продоволствената сигурност, изменението на климата и загубата на биологично многообразие, добави той.

Съгласно измененията, които ще се ползват за Англия, държавното управление съобщи, че ще " понижи бюрокрацията и ще улесни научноизследователската и развойна активност ", позволявайки генетично редактираните култури да бъдат тествани по същия метод като естествено срещащите се нови сортове.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Половината от тестваните фуражи в България съдържат генномод...

Правителствата на Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, които дефинират лична селскостопанска политика, ще вземат обособени решения по отношение на генноредактираните храни.

Министрите се пробваха да употребяват окончателното излизане на Англия от Европейски Съюз по-рано тази година, с цел да продължат с измененията.

Блокът постанови през 2018 година, че би трябвало генното редактиране би трябвало да се контролира по същия метод като генетично модифицираните (ГМ) артикули.

Генното редактиране разрешава единствено елементарни разновидности за ускорение на процеса на обичайно размножаване, до момента в който ГМ продуктите могат да включват проникване на ДНК от разнообразни типове, в това число животни, за основаване на промени.

По-рано този месец Англия разгласи преразглеждане на законодателството от епохата на Европейски Съюз, което включва регламенти за браншове, вариращи от технологии, автомобилна промишленост и земеделие. Макар че може да отнеме няколко години, измененията са планувани да проправят пътя за генетично редактирани храни да се продават на рафтовете на супермаркетите във Англия.

Промените в разпоредбите ще отстранен безценен и отнемащ време лицензионен развой за откривателите макар 87% от отговорите на държавна консултация по въпроса показват угриженост. Научният консултант на държавното управление Гидиън Хендерсън сподели, че редактираните с гени култури „ ще ни разрешат да използваме благосъстоянието на естествените вариации “, с цел да „ подобрим околната среда “.

Лиз О`Нийл, шеф на GM Freeze, обаче съобщи, че тези дейности рискуват да отстранен " защитната мрежа за подобаваща отбрана на обществото " и да я заменят с " високотехнологична, налична за всички ".
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР