Правителството на Норвегия обяви, че ще поиска удвояване на броя

...
Правителството на Норвегия обяви, че ще поиска удвояване на броя
Коментари Харесай

Норвегия иска повече американски военни по границата с Русия

Правителството на Норвегия разгласи, че ще изиска удвояване на броя на американските военни в страната и удължение на техния престой, съобщи Ройтерс. От Осло разясниха, че ще изискат военните да бъдат ситуирани в регион, който е по-близо до границата с Русия.

В края на тази година Норвегия би трябвало да изоставен 330 американски морски пехотинци, които дойдоха в страната през 2017 година като част от първия задграничен боен контингент на норвежка територия от края на Втората международна война насам.

Първоначалното решение за разполагането на американски войски в Норвегия разтревожи Русия, която съобщи, че това ще утежни двустранните връзки и че ще усили напрежението по северния фланг на НАТО.

„ Предложението се радва на необятна поддръжка в Народното събрание “, съобщи норвежкият външен министър Ине Ериксен Сьорейде, като добави, че този ход не предвещава основаването на непрекъсната американска база в Норвегия и че не ориентиран към Русия.

„ На норвежка земя няма американски бази “, сподели още тя.

Осло ще изиска от Вашингтон да изпрати 700 бойци от 2019 година, спрямо сегашния контингент от 330. Допълнителните войски ще бъдат ситуирани в арктическата провинция Тромс, вместо в централната част на страната.

Ротацията на военните ще се прави на всеки 5 години, вместо на 6 месеца, както беше признато с идването на първият контингент при започване на 2017 г, който напусна страната при започване на юни.

От съветското посолство в Норвегия не са коментирали информацията.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР