Правителството на Николай Денков, подкрепено от Продължаваме промяната-Демократична България (ПП-ДБ)

...
Правителството на Николай Денков, подкрепено от Продължаваме промяната-Демократична България (ПП-ДБ)
Коментари Харесай

Нулева толерантност. Кабинетът иска увеличаване на центровете за жертви на домашно насилие

Правителството на Николай Денков, подкрепено от " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС ще работи за увеличение на спешните центрове за настаняване на жертви на домашно принуждение.

Това стана ясно от думите на вицепремиера и външен министър Мария Габриел , която откри в сряда полемика на тематика " Мерки за битката с домашно принуждение и принуждение, учредено на пола ", проведена от Фондация " Анимус ".

" Не можем да стоим с необятно затворени очи. Всеки би трябвало да чуе тихия зов на жертвите на домашно принуждение ", сподели Габриел. Тя добави, че " домашното принуждение е камшик, който разрушава човешки ориси и лишава човешки животи " и по тази причина тематиката би трябвало да стои в дневния ред на обществото и институциите и да се работи на всички равнища.

Габриел напомни, че в България към този момент е сложено началото на законодателния развой в тази посока и изрази поддръжка и за предлагането за увеличение на спешните центрове за жертви на домашно принуждение.

В момента в страната работят едвам 13 сходни центъра, само че не всички от тях са профилирани за жертви на домашно принуждение. Финансирането им също е проблем.

В края на май депутатите за отбрана от домашното принуждение, които плануват разширение на кръга на хората, потърпевши от домашно принуждение, както и ограниченията за отбраната им. Ще бъдат основани национална осведомителна система и народен указател за случаите на домашно принуждение.

" Тъжен факт е, че всяка трета жена е била обект на физическо или полово принуждение, най-много от своя съкровен сътрудник. Около 20% от дамите в Европейски Съюз са били жертви най-малко един път ", добави вицепремиерът, като означи, че съгласно статистиката тези сигнали са се нараснали по време на пандемията от COVID-19.

Почти всяка десета българка споделя за физическо принуждение и закани, а една трета от българите (около 34%) се дефинират като жертви на принуждение, заяви общественият министър Иванка Шалапатова , която също взе участие в полемиката.

По думите ѝ " би трябвало да се вкара нулева социална приемливост към насилието, няма официално опрощение да не се помогне на жертвата ". Шалапатова добави, че за насилието " няма пол или възраст, има среда, която го подхранва ".

Всяка трета българка сред 18 и 29 години е била насилвана от колегата си, сочи оповестено в края на 2022 година изследване на Националния статистически институт. Убити от близки мъже са минимум 27 дами от началото на 2022 година, демонстрират данни на Българския хелзинкски комитет.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР