Правителството на Нидерландия може да въведе ограничение върху износа на

...
Правителството на Нидерландия може да въведе ограничение върху износа на
Коментари Харесай

Най-ценната технологична компания в Европа може да ограничи износа на инструменти за производство на чипове в Китай

Правителството на Нидерландия може да вкара ограничаване върху " износа " на технологии произвеждане на полупроводници към Китай, поради отбрана на националната сигурност. Това следва напъните на Съединени американски щати да лимитират износа на чипове за Китай, написа CNN.

Това би било първата съответна стъпка от страна на Нидерландия, която до момента беше срещу приемането на разпоредбите, настоявани от Вашингтон, с цел да спрат китайската промишленост за произвеждане на чипове и да забавят нейния боен прогрес.

През октомври Съединени американски щати постановиха експортни ограничавания върху доставките на американски принадлежности за произвеждане на чипове в Китай. За да има по-голям смисъл от рестриктивните мерки и с цел да бъдат ефикасни, би трябвало други основни снабдители в Нидерландия и Япония, които имат основна технология за произвеждане на чипове, да се съгласят. Тези страни водят договаряния по въпроса от месеци.
 Най-ценната софтуерна компания в Европа ASML се пробва да избегне война с производството на чипове
Най-ценната софтуерна компания в Европа се пробва да избегне война с производството на чипове

ASML не е американска компания, само че нормално употребява елементи от Съединени американски щати, което дава на Вашингтон известна степен на въздействие

Министърът на търговията на европейската страна Лиесе Шрайнемахер разгласи решението в писмо до Народното събрание, като сподели, че рестриктивните мерки ще бъдат въведени скоро. В писмото не се показва името на Китай, който основен търговски сътрудник, нито пък се посочва ASML Holding (ASML), най-голямата софтуерна компания в Европа и главен снабдител на производителите на полупроводници, само че и двете ще бъдат наранени. Засегната от износа ще бъде технологията, включваща литографската система " DUV ", която е една от най-модерните машини, които ASML продава на производителите на компютърни чипове.

ASML чака продажбите в Китай да останат на същото равнище - 2,2 милиарда евро през 2023 година, което допуска стесняване, тъй като компанията чака общите продажби да набъбнат с 25%.

Компанията в никакъв случай не е продавала своите най-модерни " EUV " машини на клиенти в Китай, а по-голямата част от неговите " DUV " продажби в Китай отиват на относително по-малко напреднали производители на чипове.
 Монопол: Нидерландската ASML, която доминира над световната промишленост за чипове
Монопол: Как една европейска компания доминира над световната промишленост за чипове

Tехнология, която употребяват най-големите играчи в промишлеността, е благосъстоятелност на ASML

Съобщението на управляващите остаря доста въпросителни, в това число дали ASML ще може да обслужва DUV машини на стойност над 8 милиарда евро, които е продала на клиенти в Китай от 2014 година насам.

Очаква се и Япония да разгласява актуализация на своите политики за експорт на съоръжение за чипове още тази седмица.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР