Правителството на Молдова одобри обявяването на извънредно положение в страната

...
Правителството на Молдова одобри обявяването на извънредно положение в страната
Коментари Харесай

Молдова обявяви извънредно положение заради енергийната криза

Правителството на Молдова утвърди оповестяването на изключително състояние в страната за 30 дни за унищожаване на регулаторните ограничавания върху покупките на газ, написа Българска телеграфна агенция.

По думите на премиера Наталия Гаврилица това е належащо, защото налягането в молдовските тръбопроводи е спаднало до сериозна стойност, а газовите доставки през октомври се извършват едвам до 67 на 100 заради липса на контракт с съветския снабдител, съобщи ТАСС.

Според Гаврилица оповестяването на изключително състояние е техническа процедура, нужна с цел да се подсигурява енергийна сигурност на страната. Молдова ще продължи договарянията с съветския " Газпром " за нов дълготраен контракт за покупка на гориво, само че е принудена да купи газ от различни снабдители, с цел да преодолее рецесията.

Решението ще бъде импортирано в Народното събрание, който ще заседава в петък следобяд. Зам.-председателят на законодателния орган, болшинство в който има Партията на действието и солидарността - Михай Попшой, увери, че депутатите ще поддържат концепцията, с цел да дават на кабинета лостове за ръководство на страната по време на енергийната рецесия.

Разпределителното дружество " Молдовагаз " прикани популацията да понижи потреблението на това гориво поради дребното контрактувани доставки. До октомври те са едвам 54 милиона куб. метра, а потреблението този месец надвишава размерите, предоставяни от " Газпром ".
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР