Правителството на Италия одобри проектобюджета за следващата година, в който

...
Правителството на Италия одобри проектобюджета за следващата година, в който
Коментари Харесай

Рим предложи бюджет 2021-а

Правителството на Италия утвърди проектобюджета за идната година, в който са заложени обилни ограничения за поддръжка на стопанската система в хода на следващия гърмеж на рецесията от COVID-19. Те са ориентирани към здравния отрасъл, към най-уязвимите семейства и към удължение на мораториума на заплащанията по заеми и ипотеки, означи в публично изказване кабинета на 18 октомври.

В проектобюджета са заделени 4 милиарда евро в помощ на най-засегнатите от ковид икономически браншове.

В най-песимистичния сюжет за икономическата вероятност на страната държавната прогноза е за 10.5% спад на Брутният вътрешен продукт през тази година и едвам 1.8% растеж през идната. Официалното предугаждане на кабинета е за 9% стопански спад през 2020-а и 6% напредък през 2021-а.

Бюджетното предложение планува 13 милиарда евро за данъчни ваканции за най-слабо развитите южни региони на Италия и 8 милиарда евро за генерално реформиране на данъчната система на страната. Временните данъчни ваканции за междинната класа ще бъдат направени непрекъснати.

Рим ще получи лъвския къс от Фонда за възобновяване на Европейския съюз под формата на заеми и безплатна помощ в размер на 209 милиарда евро в интервала на деяние на програмата и държавното управление на премиера Джузепе Конте би трябвало да разиска с Европейската комисия по какъв начин възнамерява да употребява парите.

Според ръководителя на "Банка д'Италия и член на управителния съвет на Европейската централна банка - Игнацио Виско - Италия би трябвало да харчи средствата от фонда рационално, с цел да сътвори условия за напредък и да понижи дълговото задължение. В изявление за телевизия "Блумбърг " на 16 октомври Виско разяснява, че "италианският дълг сега може да се обслужва и действителният проблем е капацитетът му да продължи да пораства ".

Дългът на Ботуша евентуално ще доближи 160% от Брутният вътрешен продукт през тази година, а желанията на държавното управление са да удвои растежа и да увеличи заетостта с 10% в дълготраен проект, с цел да свие разликата с сътрудниците си от еврозоната.

ЕЦБ има значителен принос в подпомагането на стопанската система на еврозоната и в частност на Италия, показва Виско. Усилията на европейските централни банкери да държат ниски кредитните разноски разрешиха на Рим да похарчи 100 милиарда евро под формата на тласъци за изуменото от вируса национално стопанство. Доходността на десетгодишните италиански облигации е спаднала двойно от върховите стойности в средата на март.

С това би могло да се изясни и сполучливата италианска дългова оферта на 13 октомври. На нея бяха продадени тригодишни облигации за 3.75 милиарда евро с нулева рента, което се случва за първи път. И е следващо доказателство, че обезвереното търсене на възвръщаемост е редуирало доходността на някои от най-рисковите европейски активи.

За емисията бяха импортирани поръчки, надхвърлящи 1.4 пъти номинала й, което е малко по-слаб интерес в сравнение с към предходната продажба. Тя обаче потвърди, че вложителите са подготвени да придобият италиански дълг, макар че той към този момент не предлага предходните привлекателни приходи, свързани с риска. Това се изяснява с комбинацията от няколко фактора, сред които: по-стабилните позиции на държавното управление след последните районни избори в Италия, поддръжката на ЕЦБ посредством нейната стратегия за покупка на активи и средствата, които би трябвало да постъпят от Фонда за възобновяване от пандемията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР