Правителството на германския канцлер Ангела Меркел ще инвестира 12.4 млрд.

...
Правителството на германския канцлер Ангела Меркел ще инвестира 12.4 млрд.
Коментари Харесай

Германия прие пакет от икономически мерки при криза с коронавируса

Правителството на немския канцлер Ангела Меркел ще влага 12.4 милиарда евро сред 2021 и 2024 година, което е първата стъпка на страната в поддръжка на фирмите и чиновниците, афектирани най-тежко от ковид , предава Bloomberg, цитиран  . Решението на ръководещите идва след седемчасови диалози в неделя вечер, на които обединението на Меркел е отхлабила разпоредбите за краткосрочна отплата за работа.

Промените следва да улеснят тежко засегнатите от ковид компании като Lufthansa, които ще могат да аплайват за помощ за отплата на заплатите на чиновниците при краткотрайно прекратяване на активността.

Макар да липсва цялостният пакет тласъци, за който доста икономисти и вложители упорстват, държавното управление се стреми да начертае фина граница сред усмиряване на бизнеса и отбягване на обществена суматоха.

„ Мерките са добра стъпка в вярната посока, само че ще се оправят единствено с въздействието на краткосрочния стопански потрес от ковид. Ако коронавирусът продължи да се популяризира, решението от тази нощ няма да бъде последната дума “, коментира основният икономист на ING Groep NV за Европа Кирстен Брзецки.

Финансовият министър Олаф Шолц съобщи в понеделник, че към момента не е ясно дали вирусът ще има дълготрайно отражение, само че акцентира, че Германия е готова „ да направи всичко належащо за стабилизация на стопанската система и подсигуряване на работните места “. 

Коалицията на Меркел не се съгласи с други ограничения като по-скорошно унищожаване на така наречен „ взаимен налог “, който бе наложен след сриването на Берлинската стена за подкрепяне на финансирането на инфраструктурата в някогашния комунистически Изток.

Елиминирането на налога за взаимност – надбавка от 5.5% върху прихода – може да ускори вътрешното търсене. Данъкът генерира близо 19 милиарда евро за немското държавно управление през 2018 година Той би трябвало да бъде отстранен за 90% от данъкоплатците през 2021 година

Финансовият министър настоя за унищожаване на налога това лято. Той съобщи пред радио DLF, че неговата партия ще продължи да работи за увещание на блока на Меркел да форсира мярката за увеличение на потребителските разноски.

Шолц също поддържа проект за вдишване на 42 милиарда евро дълг от общини в затруднено финансово състояние в опит да отклони локалните каси към инфраструктурни планове, като ремонт на учебни заведения и пътища. „ Ще направя предложение този месец по какъв начин да облекчим тежестта на дълга за повече от 2000 общини “, сподели той в понеделник. „ Тогава ще има капиталова стратегия в целия обществен бранш и имам вяра, че това ще донесе огромен прогрес за Германия, който ще можем да забележим, да вземем за пример, в по-добри учебни заведения и пътища. “

Най-ясният сигнал, че вирусът към този момент удря немската стопанска система пристигна в петък, когато Lufthansa понижи полетния си потенциал с 50%. „ Въздействието на вируса върху обстановката с резервациите за полети е голямо. Трябва да знаем, че ще ни отнеме месеци преди да забележим първите знаци за стабилизация “, призна изпълнителният шеф на Lufthansa Карстън Шпор.

Германските компании понижиха разноските си за трето следващо тримесечие в края на 2019 година, оставяйки стопанската система уязвима на разрушените вериги за доставка, породени от ковид. Брутният вътрешен артикул на страната стагнира през четвъртото тримесечие, формирайки годишен напредък от 0.3%.
Докато Германия държи най-пълните бюджетни каси в Европа, държавното управление на Меркел от дълго време е подложено на напрежение от Европейската централна банка и други институции за нарастване на обществените разноските, които да подтикват най-голямата европейска стопанска система, а оттова – и тази в района.

Предупрежденията за криза

По-рано Меркел изключи по-мащабен пакет от тласъци за попречване на вредите, породени от епидемията от вируса, като се аргументира, че скокът на обществените разноски няма да реши паниките измежду потребителите и вложителите.
Това бе коментарът ѝ измежду възходящите апели от индустриалните групи за повече дейности. Влиятелната в страната индустриална федерация BDI предизвести за криза и прикани държавното управление да обмисли стимулиращи ограничения.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР