Правителството на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС убива българската енергетика последователно,

...
Правителството на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС убива българската енергетика последователно,
Коментари Харесай

Нинова към управляващите: Протестиращите работници се борят за българската енергетика, която вие зачеркнахте

Правителството на ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи убива българската енергетика поредно, изрично и неотстъпчиво. Това съставлява риск за националната сигурност. ” Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова от парламентарната естрада по време на полемиката по вота на съмнение за бранш „ Енергетика ”.

Тя акцентира, че мотивът за този избор – Планът за възобновяване и резистентност и Териториалните проекти, са единствено част от цялата картина. „ Това държавно управление продължи политиката на Борисов от предходните негови ръководства, които бяха систематизирани в 1 изречение – че Белене е мочур. И то в миг, когато Европейска комисия дефинира нуклеарната сила за зелена сила. А българското държавно управление счита, че би трябвало да я зачеркне. При състояние че Франция разгласи упорит нуклеарен проект за откриване на 14 нови нуклеарни централи. Тази политика стартира от държавното управление на ГЕРБ и получи своята кулминационна точка през вчерашния ден с решението на този Министерски съвет – че изважда Белене от обектите за национално стратегическо значение и закрива плана ”, уточни Нинова.

Тя насочи въпрос към министъра на енергетиката по каква процедура е избрана компанията, която да оцени двата реактора, които държавното управление подарява на Украйна и посочи, че това решение е взето без социална поръчка, като е посочена една компания непосредствено.

„ По каква методика тази компания е оценила двата реактора, какъв брой е цената и дали няма да се окаже, че ги продавате за жълти стотинки? И не на последно място – за какво отчетът по този въпрос е засекретен? ”, попита водачът на Българска социалистическа партия.

И обърна внимание, че в последно време корупцията е секретна : „ Всеки отчет, който касае корупция, злоупотреби, обири от публични поръчки е класифицирана информация. ”

за дерогацията за съветския нефт, Корнелия Нинова напомни, че даже Европа е схванала, че България няма да се оправи без съветски нефт и е разрешила пролонгация до края на 2024 година и все пак държавното управление я е отменило.

„ Някой пресмята ли в последните дни по какъв начин ще се отрази това на българската енергийна система. Защото единствено за 48 часа след началото на спора в Израел цените на петрола скочиха с 5%. Войната ще се задълбочава. Някой пресметна ли по какъв начин ще стига този неруски нефт до рафинерията, какъв брой ще коства, какъв брой ще оскъпи стоките до магазина, до дома на хората – хляба, сиренето, кашкавала? ”, попита тя министърът на финансите Асен Василев.

„ Трето – въглищните централи. Германия размрази закритите си въглищни централи за тази зима, тъй като реши, че не могат да се оправят. Вие вървите към закриване на българските въглищни централи. Можете да говорите доста красиви приказки, само че вървите към закриване на въглищните централи. Експертите споделят - в случай че централите не работят, ще имаме дефицит на ток. Някои от тях споделят, че ще ни се наложи да внасяме по към 2 300 мегавата на час, а не можем да си го позволим, тъй като далекопроводите и преносната мрежа не могат да поемат подобен импорт ”, обърна се Нинова към ръководещото болшинство.

Не на последно място, водачът на Българска социалистическа партия уточни човешкия фактор и това, че хиляди работни места ще бъдат закрити . „ Вие не знаете какво вършиме – първо предложихте държавно дружество, което да поеме тези работни места за рекултивация от мините, по-късно се отказахте от него. Работни места ли? Давате 700 милиона на една компания за фотоволтаици от „ оня лист ”, която ще открие 20 работни места. Това ли ви е грижата за хората и работните места? Всъщност, вие се скарахте за това – чии компании от кой лист да участват повече в ПВУ, с цел да откраднат парите ”, продължи Нинова.

„ Прави ли ви усещане, уважаеми български жители, че сътрудниците в държавното управление – ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи ги няма в залата? Мога да ви подсигурявам, че няма да се изкажат, изключително от ГЕРБ. И са оставили Политическа партия и Демократична България да се пържат в личен сос. Какво приказва това? Говори още веднъж за операциите на основния провинен енергетиката да е в това положение. Той се споделя Бойко Борисов, който в последните 12 години водеше енергетиката към този съдбовен излаз. Днес той няма да пристигна и няма да се изкаже в поддръжка на държавното управление. Но на следващия ден ще натисне копчето и ще го избави. А ще върви из страната и ще изяснява предизборно какъв брой е неприятно и некадърно ”, сподели още водачът на Българска социалистическа партия.

„ Господин Ананиев, въобще не сте си представяли, че ще се занимавате с политика, когато Българска социалистическа партия събираше подписи за референдум за Белене . Години наред сме се борили за създаване на атомна централа в Белене. И освен ”, обърна се тя към Кирил Ананиев от ПП-ДБ.

И предизвести ръководещите от сглобката да не наскърбяват енергетиците, че митингът им е избирателен. „ Идете при тях, в случай че имате храброст. Тези хора се борят за хляба си. Отгоре на всичко са надалеч по-отговорни от вас, тъй като слагат въпроса освен за работните си места, а за енергийната сигурност на страната. Работниците мислят за това, а вие, които би трябвало да взимате решения, зачеркнахте енергийната сигурност на страната ”, безапелационна бе Корнелия Нинова.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР