Правителството на британската министър-председателка Тереза Мей се събра на първото

...
Правителството на британската министър-председателка Тереза Мей се събра на първото
Коментари Харесай

Тереза Мей стабилизира властта си след оставките на министри евроскептици

Правителството на английската министър-председателка Тереза Мей се събра на първото си съвещание след назначението на нови министри на външните работи и по въпросите на Брекзит, ден откакто кабинетът беше разтресен от оставките на двама видни съперници на последните оферти на Мей, свързани с напускането на Европейски Съюз, съобщи ДПА.

Новият външен министър Джереми Хънт и министърът по въпросите на Брекзит Доминик Рааб участваха на съвещанието, заменяйки предшествениците си Борис Джонсън и Дейвид Дейвис, които напуснаха постовете си в понеделник поради противоречие с оферти от Мей вид на Брекзит.

След съвещанието Мей написа в Туитър, че то е било ползотворно и чака натоварена седмица. Министър-председателката прибави и поддръжката си за британския народен тим по футбол преди утрешния полуфинален мач против Хърватия.

Изглежда Мей съумява да отклони непосредствената опасност за водачеството, само че е подложена на напън от Джонсън, Дейвис и други консерватори - последователи на твърдия Брекзит да втвърди предложенията си, нещо, което тя съобщи в понеделник, че няма да направи, показва ДПА.

След държавното съвещание министърът на околната среда Майкъл Гоув, който е някогашен съдружник на Джонсън и покровител за Брекзит, сподели пред кореспонденти, че стои " 100 % " зад проекта на Мей и " изобщо не обмисля " да подава оставка.

По-рано министърът на правораздаването Дейвид Гок  съобщи по радио Би Би Си, че и двете страни в Консервативната партия се нуждаят от компромис, в случай че Англия желае да реализира съглашение с Европейски Съюз за излизането си от общността.

Джонсън съобщи, че не може да одобри новия проект на Мей и се притеснява, че " фантазията за Брекзит умира ".

Дейвис пък разяснява, че има чувството, че Мей се отхвърля от прекомерно доста неща, и то прекомерно елементарно ", въпреки че поддържа оставането й на премиерския пост.

По-малко от девет месеца преди окончателното овакантяване на Европейски Съюз Мей се придържа към проекта си за " удобен за бизнеса Брекзит ", акцентира Ройтерс.

Мей може и да успокоила духовете по отношение на допустима битка за лидерския пост, само че някои последователи на твърдия Брекзит измежду консерваторите към момента са ядосани от решението й да наруши обещанието си за чисто разкъсване с Европейски Съюз. " Това е висшо изменничество на нашата народна власт и на вярата на народа в нея. Това не е инцидентно изменничество, то беше планувано съзаклятнически доста по-рано ", сподели депутатът реакционер Андрю Бриджън. " Никога до момента толкоз доста хора не са пропагандирали толкоз дълго и толкоз интензивно за толкоз малко ", сподели законодателят пред Ройтерс.

Макар че доста дейни покровители за Брекзит към момента се надяват Мей да бъде отстранена с избор на съмнение, е малко евентуално, че разполагат с нужните гласове. Те са малцинство в Народното събрание и не могат да трансформират договорката, контрактувана с Европейски Съюз, добавя Ройтерс.

Предложенията на Мей за бъдещите връзки на Англия с общността след напускането на Европейски Съюз през март следващата година бяха контрактувани след двугодишни препирни в държавното управление. Но 48 часа след оповестяването им Дейвис напусна, а Джонсън го последва.

В писмото, с което подава оставка, Джонсън написа, че " Брекзит би трябвало да е ориентиран към даването на благоприятни условия и вяра ", само че " тази фантазия умира, задушена от ненужни подозрения в себе си ".

Многотиражният в. " Сън " написа в публицистична публикация, че Мей прави поредност от груби неточности и сега " е настъпил безпорядък ".

Други обаче акцентират, че Мей е възприела най-реалистичния проект, откакто беше отслабена вследствие на зле пресметнатите резултати от предварителните избори предходната година, когато загуби парламентарното си болшинство и в този момент би трябвало да разчита на дребна северноирландска партия, с цел да ръководи.

Източник: БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР